🕝 1 minuter
Så ska barn stoppas från att gängrekryteras i Södertälje
Publicerad 23 januari 2023 13:57
Uppdaterad 23 januari 2023 13:57

Arkivbild.

Under 2022 sköts sju personer till döds i Södertälje – i hela landet 61 personer. Nu vill myndigheten, genom ett pilotprojekt, använda en tysk metod för att förhindra barn från att bli kriminella runt om i landet.

Genom projektet ”Kurve Kriegen”, ska svensk polis fokusera på barn mellan åtta och fjorton år. Syftet är att identifiera de barn som befinner sig i riskzonen för att fastna i grov kriminalitet.

– Vi måste gå ner i åldrarna för att de kriminellas nyrekrytering gör det. I tonåren kan det vara för sent, säger Catharina Törnqvist på Nationella operativa avdelningen, NOA, till DN.

Pilotprojektet är en förebyggande åtgärd för att stoppa barn som är på väg in i gängkriminaliteten. För att förhindra gängens rekrytering tar svenska polis inspiration från länder med likande problem. ”Kurve Kriegen” är en tysk metod som innebär att polisen, i ett tidigt skede, tar kontakt med föräldrar till barn som befinner sig i riskzonen.

Saltskog 6 oktober 2022. Två personer skjuts mitt i ett bostadsområde. En 19-åring avlider på platsen.

Metoden ska testat i Södertälje samt i flera andra svenska städer där familjer, med barn i riskzonen, erbjuds stöd. Enligt Annika Rådström, socialchef Södertälje kommun, kan det hand om hjälp i form av en idrottsaktivitet som de tidigare inte haft möjlighet att utöva, till en kontaktperson som hjälper till i positivt riktning.

– Vi kommer att gå in med olika insatser som är helt individuella och anpassade utifrån barnets och familjens situation. Förhoppningen är vi kommer igång under våren eller framåt sommaren, säger Annika Rådström till SVT.

Pilotprojektet ”Kurve kriegen” har beskrivits som en stor framgång i Tyskland och kommer nu att testas i Södertälje, Göteborg och Linköping. 

Dela artikeln