Uppdaterad 18 november 2024 05:00
Under de senaste tio åren har 92 personer dömts för jaktbrott i Sverige. Trots det låga antalet domar är jaktbrott en av de mest svårutredda brottstyperna, där Södertälje tingsrätt också haft sin del.
Sedan 2015 har totalt 92 av 150 åtalade personer fällts för jaktbrott i svenska tingsrätter, enligt en genomgång av Acta Publica som Nyhetsbyrån Siren tagit fram. Jaktbrott är dock långt ifrån vanliga i rättssalarna – endast 110 jaktbrottsmål har tagits upp på nästan ett decennium.
Skåne dominerar statistiken, både i antalet ärenden och unika aspekter som de misstänktas nationaliteter. Av 29 åtalade i Skåne har nio varit danska medborgare. Polisregion Syd, som inkluderar Skåne, står för en tredjedel av alla jaktbrottsmål i Sverige.
- Det finns ett väldigt stort jaktintresse i Danmark och betydligt mer villebråd här i Sverige så med tanke på närheten över bron är det inte så anmärkningsvärt, säger Stefan Mårtensson, som är förundersökningsledare i miljö- och arbetsmiljöbrott och samtidigt tydlig med att han själv är jägare, till Siren.
Ett färskt fall rör en jägare i Västervik som, trots erfarenhet, missade att en skottmåltavla – en dovhjort – var hankön och hornbärande, vilket gjorde jakten otillåten. Jägaren dömdes till 30 dagsböter, motsvarande 12 900 kronor.
Svårutredda brott och brist på resurser
Jaktbrott är bland de mest svårutredda brotten för polis och åklagare. Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål (REMA) uppger att majoriteten av alla anmälningar inte leder till lagföring utan avskrivs i ett tidigt skede. Brottsförebyggande rådet (Brå) konstaterade redan 2007 att antalet fällande domar är extremt lågt jämfört med hur många djur som årligen faller offer för illegal jakt. Bristande resurser hos utredande poliser och de bevismässiga utmaningarna försvårar rättsprocessen ytterligare.
- Vid den här typen av ärenden är min bild att jaktlagen oftast anmäler sig själva så att polisen kan komma ut och lägga beslag på djuren. Men det är klart att det också finns fall då en ensam jägare försöker lägga locket på, Stefan Mårtensson.
Södertälje: Två fall på tio år
Södertälje tingsrätt har endast haft två fall av jaktbrott sedan 2015, båda inträffade 2018.
Majoriteten av jaktbrottsmål rör älgar och småvilt, medan endast ett fåtal avser illegal jakt på stora rovdjur som varg och lo. Den olagliga rovdjursjakten är dock fortsatt ett problem som engagerar både myndigheter och miljöorganisationer.
Trots jaktbrottens låga synlighet i rättssalarna, väcker de diskussioner om polisens och rättsväsendets prioriteringar samt förutsättningarna att hantera brott mot Sveriges djurliv.