Uppdaterad 30 april 2025 17:06

En katt blir snabbt en älskad familjemedlem och liksom allt annat som är av värde i livet behöver den en försäkring. Det gäller även om katten i fråga inte kostat mycket i inköp, eftersom den aspekten aldrig övertrumfar de känslor man utvecklar för den. Kattförsäkringar kan dock skilja sig åt mycket – här berättar vi vad man bör tänka på vid valet.
Se kattförsäkringen som en investering
Att betrakta kattförsäkringen som en onödig kostnad är att gravt underskatta risken för höga kostnader för veterinärbesök. Alltför många kattägare lever i lycklig ovisshet om detta, ända tills olyckan är framme. Veterinärkostnader kan nämligen vara väldigt höga. En enda operation kan utan problem landa på tiotusentals kronor och mer komplicerade ingrepp med efterföljande behandlingar rusar lätt upp till sexsiffriga belopp.
Att skjuta på att försäkra katten är dessutom en riskabel strategi som kan komma att straffa sig. De försäkringsvillkor och priser som gäller avgörs nämligen till stor del av kattens hälsotillstånd vid tidpunkten när försäkringen tecknas. Ju längre man väntar, desto större är risken att katten drabbas av sjukdomar eller skador som inte täcks, eller åtminstone att det påverkar villkoren.
Hitta bästa försäkringen för just din katt
Alla katter är unika och precis som för människor så skiljer sig behoven åt, och därmed även vilken som är den bästa kattförsäkringen i det enskilda fallet. Vilken ras katten är av är en viktig faktor – till exempel är perser och ragdoll mer benägna att drabbas av vissa sjukdomar. Det innebär att det är bra med en försäkring som saknar rasbegränsningar.
Även åldern spelar stor roll. Ofta blir veterinärvårdsbeloppen högre för äldre katter och därför är det fördelaktigt med en försäkring som inte begränsar ersättningen med stigande ålder. Har man en utställningskatt eller avelskatt kan det dessutom vara aktuellt att teckna en livförsäkring.
För utekatter är det bra att välja en försäkring som ger större skydd för skador och rehabilitering. Riskerna är lägre för innekatter, men även de kan drabbas av sjukdomar som kräver omfattande veterinärvård. Det handlar således om att matcha försäkringsskyddet med den egna situationen och de faktiska risker man ser framför sig.
Viktiga saker som bör ingå i försäkringen
En bra kattförsäkring definieras av dess omfattning. Bland det viktigaste är skydd för TR/FORL, som är en vanlig och smärtsam tandsjukdom som kan drabba alla kattraser. Vidare bör försäkringen täcka rehabilitering – ett brutet ben eller en operation kan kräva omfattande eftervård, och kostnaden för sådana behandlingar kan överraska även den mest förutseende.
Att även MR- och CT-undersökningar täcks är en nödvändighet vid mer komplicerade diagnoser – därför bör försäkringen definitivt inkludera sådana. Dessutom är det viktigt med ersättning för receptbelagda mediciner eftersom även enklare behandlingar kan bli dyra om katten behöver långvarig medicinering.
Vad innebär veterinärvårdsbelopp?
Veterinärvårdsbeloppet är själva kärnan i kattens försäkringsskydd. I korta ordalag är det den maximala summa som försäkringen betalar ut för veterinärvård under ett år. Som alltid när det gäller försäkringar så kan en lägre premie verka lockande, men om det medför ett lågt veterinärvårdsbelopp så innebär det att man som kattägare kan behöva betala betydande kostnader ur egen ficka.
Ett högre ersättningsbelopp ger dessutom flexibilitet och trygghet över tid. Det kan vara det som avgör om dyrbara behandlingar som operationer, avancerade diagnostiska undersökningar som MR och CT eller långvarig rehabilitering blir hanterbara. I det långa loppet bör ett generöst veterinärvårdsbelopp därför ses som en investering snarare än något att spara in på.
Självrisk och självriskperiod – små siffror som gör stor skillnad
Självrisken består av två delar – en fast avgift som betalas vid varje försäkringsärende och en del som är rörlig, i form av en procentandel av veterinärkostnaderna. Att välja en låg självrisk betyder vanligen att man får en högre premie, men kan å andra sidan innebära tusentals kronor mindre ur egen ficka om olyckan är framme.
Den kanske mest förbisedda detaljen är annars självriskperioden – den tid under vilken man som kattägare bara behöver betala en gång för den fasta självrisken. En lång självriskperiod, som exempelvis 365 dagar istället för 130 dagar, kan innebära stora besparingar om katten behöver flera veterinärbesök inom en kort tidsperiod.
Det är detaljer av denna typ som utgör skillnaden mellan en försäkring som ser bra ut på papperet och en som faktiskt håller vad den lovar när behovet uppstår.
Hur man undviker de vanligaste fallgroparna
Många kattägare går i den klassiska fällan att välja försäkring utifrån en lockande låg premie för första året, utan att syna de finstilta villkoren. Det kan innebära att premien stiger rejält efter första året, eller ännu värre – att försäkringen har undantag som kan göra den oanvändbar när man som mest behöver den. Att välja ett försäkringsbelopp som är för lågt kan också slå tillbaka hårt när veterinärkostnaderna börjar hopa sig.
Att inte bry sig om självriskperioden, som vi berättat om ovan, är en annan vanlig miss. Likaså är det lätt att missa om det finns särskilda undantag för den aktuella kattrasen eller för befintliga hälsotillstånd. Det är saker som försäkringsbolagen sällan lyfter fram särskilt tydligt. Att läsa på noggrant och jämföra försäkringar baserat på villkor snarare än pris är därför ett måste.