🕝 2 minuter
Så hanterar du jobbångesten efter semestern
Publicerad 27 juli 2024 05:00
Uppdaterad 27 juli 2024 05:00
Foto: Pexels

Känns det tungt att återvända till jobbet efter semestern? Du är inte ensam. Min Doktors psykolog ger fem praktiska tips för att minska jobbångesten och se återgången till arbetet som en möjlighet till en nystart.

– Det är viktigt att du har en arbetssituation som känns hållbar för att du inte ska hamna i stressproblematik som i sin tur kan leda till psykisk ohälsa, säger Ricardo Correa, psykolog hos Min Doktor.

Att känna ångest inför att återgå till arbetet efter semestern är vanligt. Denna känsla, ofta kallad jobbångest, kan uppstå i slutet av en ledighet och återkomma regelbundet. Det är viktigt att ta denna känsla på allvar, eftersom en obalanserad arbetsliv kan leda till stress och psykisk ohälsa.

Jobbångest är en känsla av nedstämdhet som ofta dyker upp när det är dags att återgå till arbetet efter en ledighet. Den kan också återkomma varje helgslut.

– Vi kan alla drabbas av jobbångest, och att inte vilja att semesterns härliga, lata dagar ska vara slut behöver inte betyda att du bör säga upp dig. Men om känslan kvarstår eller eskalerar kan det vara värt att fundera över om det är något i din arbetssituation som får dig att må dåligt, säger Ricardo Correa.

Fem tips för att minska jobbångesten

  1. Reflektera över vad som gjort dig glad under semestern: Kanske var det färre måsten, mer tid i naturen eller umgänge med vänner? Försök att integrera dessa element i din vardag även när du är tillbaka på jobbet.
  2. Upprätthåll goda rutiner: Det är lätt att glömma bort att ta hand om sig själv när vardagen blir stressig. Fortsätt med regelbundna måltider, god sömn och fysisk aktivitet så mycket som möjligt.
  3. För dagbok över stressfaktorer: Skriv ner vad som stressar dig och identifiera mönster som påverkar ditt välmående negativt. Skapa en plan för att förändra det som inte fungerar bra på arbetsplatsen.
  4. Sätt tydliga gränser: Bestäm arbetstider som passar dig och undvik att arbeta på kvällarna. Se till att arbetsbelastningen och kraven känns rimliga.
  5. Prata om din ångest: Att prata med vänner, familj och kollegor kan vara till stor hjälp. Diskutera även med din chef om det finns något på jobbet som behöver förändras. Använd nystarten efter semestern som en möjlighet att förbättra arbetsmiljön.

Dela artikeln