Södertälje kommun
🕝 2 minuter
Rubiks Kub firade 50 år med världsturnéstopp i Södertälje
Publicerad 16 november 2023 19:08
Uppdaterad 16 november 2023 19:08

Uppfinnaren Ernő Rubik besökte Södertälje. Fotograf: Niclas Carlsson

Rubiks kub, världens mest sålda leksak, markerar sitt 50-årsjubileum med en global turné, där Sverigestoppet hölls på Tom Tits Experiment i Södertälje. Under besöket i Södertälje fanns även den ungerska uppfinnaren Ernő Rubik på plats.

- Vi är jätteglada och stolta över att vi blev utvalda till samarbetspartner för Ernős besök i Sverige, säger Tiffany Alnefelt, pedagog- och programutvecklare på Tom Tits Experiment, i ett pressutskick.

Rubiks kub, en tidlös leksak som har fängslat generationer, firar 50 år. Jubileet uppmärksammas med en världsturné, och i Sverige ägde firandet rum på Tom Tits Experiment i Södertälje. under besöket deltog Ernő Rubik, kubens uppfinnare, i en frukostsamling i Tom Tits nyöppnade restaurang tillsammans med gäster engagerade i utbildning och problemlösning.

Ungdomar på plats under världsturnén på Tom Tits i Södertälje. Fotograf: Niclas Carlsson

Evenemanget som hölls på torsdagsförmiddagen klockan tio, lockade skolungdomar, studenter och speedcubers från Södertälje och närliggande områden. Under besöket kunde de delta i olika aktiviteter såsom speedcubing-stationer och prova-på-kuber.

– Kuben som en klurig leksak bjuder in till nyfikenhet kring problemlösning och är ett sätt för barn och unga att få upp ögonen för vetenskap på ett lättsamt och roligt sätt – det är precis vad vi på Tom Tit står för i vår verksamhet, säger Alnefelt.

Dagens höjdpunkter inkluderade också minneskonstnären och cirkusartisten Peter Åberg, som löste en Rubiks kub samtidigt som han balanserade en fjäder på sin haka och citerade svenska ordlistan. Dessutom skapade mosaikartisten Torgeir Amundsen ett storslaget porträtt av Ada Lovelace, världens första programmerare, bestående av 980 Rubiks kuber, vilket visade på kubens mångsidighet och kreativa potential.

- Rubiks kub har genomgått flera framgångsperioder och blivit allt populärare, en utveckling som varit fantastisk att bevittna. Nya generationer växer upp med den och finner samma spänning och utmaning, vilket speglar de grundläggande mänskliga dragen att söka svar och glädjen i att leka, säger uppfinnaren Ernő Rubik. 

Dela artikeln