🕝 1 minuter
Hundratals barn på Estrad vid rökutveckling – Larmet utlöstes aldrig
Publicerad 7 juni 2024 05:00
Uppdaterad 7 juni 2024 05:00
Foto: Alexander Isa

En incident med kraftig rökutveckling inträffade på Estrad. Trots närvaron av flera rökdetektorer utlöstes aldrig brandlarmet, vilket nu väcker allvarliga frågor om säkerhetssystemens tillförlitlighet.

Händelse inträffade på Estrad i Södertälje den 27 maj då kraftig rökutveckling uppstod i maskinrummet till den stora scenhissen. Rökutvecklingen, som troligtvis orsakades av ett maskin- och styrsystemsfel, upptäcktes av en Securitasvakt under hans runda.

Vaktmästeriet kontaktades omedelbart, och tillsammans med scenmästaren identifierades och åtgärdades problemet genom att stänga av elektriciteten och ventilera ut röken.

Nu anmäler Södertälje kommun olyckan som ett tillbud enligt en anmälan till Arbetsmiljöverket. Det mest oroväckande enligt anmälan var att brandlarmet inte utlöstes, trots att rökdetektorer fanns på plats. Vid en senare kontroll fann man inga avvikelser i brandlarmets informationssystem, vilket gör att felet förblir oklart. Incidenten skedde under repetitionerna för en stor dansuppvisning med flera hundra barn närvarande, vilket ytterligare understryker allvaret i situationen.

Efter händelsen har man tillsatt extra brandvakter och kontinuerligt övervakat scenhissens maskinrum. Kommunen har även kallat in hissreparatörer för att säkerställa att avstängningen var korrekt utförd.

Händelsen har lett till stark oro och en nödvändig utvärdering av hur stadshusets stödsystem, såsom brandlarmet, fungerar och om de är pålitliga.

Dela artikeln