🕝 3 minuter
Resa under lågsäsong - är det värt det?
Publicerad 27 maj 2024 12:00
Uppdaterad 27 maj 2024 21:36

Att resa under lågsäsong kan göra att du får en billig resa, men det finns också potentiella nackdelar att vara medveten om. Här går vi igenom allt du behöver tänka på om du ska resa under lågsäsong.

Resesäsongerna delas vanligtvis in i tre delar: högsäsong, övergångssäsong och lågsäsong. Högsäsongen äger vanligtvis rum under sommarmånaderna eller högtider. Det är då flest personer vill åka iväg. Övergångssäsongen är en något mindre populär säsong att resa på - detta är perioden innan det slår över till lågsäsong.

Under lågsäsongen är det, precis som namnet antyder, inte många som reser. Funderar du på att resa under lågsäsong? Här går vi igenom fördelar och nackdelar du bör känna till innan du bokar din resa.

Billigare resor under lågsäsong

Den i särklass främsta fördelen, och anledningen till att somliga överväger att resa under lågsäsongen, är priset. Under sommarmånaderna, julhelgen eller liknande är efterfrågan på resor som störst, något som leder till att såväl hotell och flygbolag höjer sina priser.

När efterfrågan sjunker tenderar priserna att göra detsamma. Skillnaden i pris kan vara enorm. Du kan få betydligt mer för pengarna om du exempelvis reser i oktober snarare än i juli. Vissa hotell och flygbolag kan vara hälften så billiga under lågsäsong jämfört med högsäsong.

Hotellvistelsen och flygbiljetten är ofta de två största utgifterna förknippade med en resa. Att dessa är billigare gör därför att du kan spara mycket pengar. Men det är inte bara hotell och flyg som är billigare under lågsäsong, nästan allt är det.

Tips: välj en billigare långtidsparkering

Ett annat sätt att hålla nere resekostnaderna om du tar bilen till flyget är att se över var du parkerar. Att parkera på en långtidsparkering i närheten av flygplatsen är överlag billigare än att stå på  flygplatsens egna parkeringar. Om parkeringen har bra transfer kan det ta lika lång tid att ta sig till terminalen - plus att du slipper gå.

För dig som flyger från Arlanda är Lindskrog långtidsparkering ett prisvärt alternativ med bra service. Parkeringens komfortabla minibussar slussar dig direkt till och från terminalen på bara 4 minuter - och de anpassas efter när ditt flyg anländer. En annan bonus är flexibiliteten i att du kan avboka ända fram till avgång utan kostnad.

Ökade valmöjligheter och fritt från trängsel

Om du ska resa iväg under sommaren eller julen kan du behöva boka din resa långt i förväg. Flygbiljetterna och hotellrummen kan snabbt ta slut, och är du inte ute i tid finns stor risk att de bästa biljetterna och rummen är slutsålda. 

Om du reser under lågsäsong, däremot, kan du ofta vara mer flexibel. Du kan ofta boka din resa kort i förväg och samtidigt ha ett stort utbud av flygbiljetter och hotellrum att välja mellan.

Med anledning av den minskade efterfrågan på resor kan du också vara mer flexibel på ditt resmål. Ofta kan du få plats på de bästa restaurangerna utan att behöva boka bord veckor i förväg. Därtill kan du vara mer spontan i vilka aktiviteter du vill ägna dig åt, då färre turister gör att köerna till diverse attraktioner blir kortare.

Nackdelar med att resa under lågsäsong

När man tittar på fördelarna kan det verka som en självklarhet att resa under lågsäsong, men finns det några nackdelar med det? Det finns ju trots allt anledningar till att färre personer reser under dessa månader.

Det kan finnas flera svar på frågan varför färre väljer att resa under lågsäsong än under högsäsong. Ofta kan det bero på att det kan vara svårt att få ledigt från jobb eller skola. En annan anledning är vädret. Om man vill åka på en solsemester till den franska rivieran, till exempel, kan det vara för kallt för att ligga på stranden under november månad. Det varmaste vädret, i alla fall i Europa, får du under sommaren.

Under lågsäsong kan utbudet på resmålet dessutom vara mindre. En del restauranger och attraktioner har bara öppet under sommaren och stänger igen under lågsäsongen. Därtill kan lokaltrafiklinjer vara färre, vilket gör det svårare att ta sig runt på resmålet.

Är resor under lågsäsong ett bra alternativ?

Sammanfattningsvis erbjuder resor under lågsäsong en unik möjlighet att dra fördel av lägre kostnader, mindre trängsel och ökad flexibilitet. Men väger dessa fördelar upp för att vädret kan vara sämre och utbudet på resmålet mindre?

På frågan finns inget enkelt svar. Det hela beror på ens egna preferenser. Reser man bort för att träffa nya människor och bocka av turistattraktioner kan en resa under lågsäsong vara mindre fördelaktigt. Vill man däremot resa bort för att få avkoppling, lugn och ro kan en resa under lågsäsong vara ett billigt och bra alternativ.

Dela artikeln