Debatt
🕝 2 minuter
"Replik till insändare om Fornbacken: "Gör vårt yttersta""
Publicerad 7 november 2022 14:43
Uppdaterad 1 maj 2024 15:21
Detta är en insändare. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Foto: Alexander Isa.

Replik till insändare om stamrenoveringen i Fornbacken. Under kommande vinter ska stammarna i Fornbacken renoveras.

Ledningarna är slitna och renoveringen är nödvändig för att undvika vattenskador och på längre sikt lägenheter som inte går att bo i. 

Vi på Telge Bostäder har full förståelse för att det är påfrestande att bo i en byggarbetsplats under en period. En stamrenovering medför högre ljudnivåer och damm som är störande för hyresgästen, framför allt under dagtid då arbetet utförs.

Telge Bostäder strävar efter att så många Södertäljebor som möjligt ska få någonstans att bo. Därför har vi inte tomma lägenheter att erbjuda alla hyresgäster som ska genomgå stamrenoveringen. Samtidigt förstår vi att det finns personer som av olika skäl inte kan bo kvar under renoveringen. De erbjuds därför en evakueringslägenhet. Det gäller hyresgäster som har hälsorelaterade skäl och kan uppvisa ett läkarintyg, familjer som har barn under ett år och personer som arbetar nattetid och behöver sova på dagen. 

”Vi förstår att det kan upplevas som besvärligt att dela toaletter med andra hyresgäster”

De hyresgäster som bor kvar (de allra flesta) får göra några förändringar i de dagliga rutinerna. Eftersom badrummen och i vissa fall köken inte kan användas under renoveringen ordnas det med temporära toaletter, duschar och bodar för matlagning på gården. Städning av toaletterna sker dagligen men efter synpunkter kommer vi att se över om städning behöver ske oftare. Vi förstår att det kan upplevas som besvärligt att dela toaletter med andra hyresgäster så det är viktigt att alla tänker på att lämna toaletterna i ett trevligt skick.

Damm kommer att sprida sig under renoveringen. För att undvika att dammet förstör möbler och annat tillhandahåller Telge Bostäder i kommande renovering skyddande plast. Entreprenören Byggmästargruppen hjälper till med att förhindra spridningen av damm i lägenheten. 

Under renoveringen behöver vi stundtals stänga av värmen men någon permanent avstängning under en längre period är inte aktuell. Inomhustemperaturen kan sjunka några grader under de tillfälliga avstängningarna. Vi erbjuder därför element till hyresgäster som upplever att det blivit för kallt inomhus.

”Göra vårt yttersta för att våra hyresgäster ska få den hjälp de behöver under perioden

När arbetet är klart får de hyresgäster som bott kvar under stamrenoveringen avdrag på hyran. Den procentuella hyresreduceringen ligger på minst 40 procent beroende på hur omfattande arbetet i lägenheten har varit. Hyresgästen kan också få ersättning i efterhand för eventuellt ökade elkostnader.

Avslutningsvis är vi medvetna om att hyresgästerna på Fornbacken 29–75 har några besvärliga veckor framför sig. Behovet av att underhålla fastigheter och med jämna mellanrum stamrenovera är nödvändigt för att husen inte ska förfalla. Vi på Telge Bostäder kommer att göra vårt yttersta för att våra hyresgäster ska få den hjälp de behöver under perioden. 

Rickard Segh, projektchef Telge Bostäder

Läs även: DEBATT: Fornbackaskandalen kapitel 2

Dela artikeln