🕝 2 minuter
Rensa upp efter nyår – så tar du hand om skräpet
Publicerad 31 december 2024 08:00
Uppdaterad 31 december 2024 08:00
Foto: Pressbild/Adobe Stock

Vid tolvslaget ikväll lyser Södertäljes himmel av fyrverkerier och staden av glädje, men nyårsfirandet lämnar ofta en mindre glädjande mängd skräp efter sig. Här är de bästa tipsen för en mer miljövänlig start på det nya året.

Nyårsmorgon i Södertälje innebär ofta att gatorna kantas av rester från natten – men det behöver inte vara så. Organisationen Håll Sverige Rent delar med sig av sina bästa återvinningstips för att göra det enkelt att fira in det nya året med ett rent samvete.

Fyrverkerier som brunnit ut kan enkelt slängas i brännbart restavfall på en återvinningscentral. Om de inte har brunnit ut, kontakta återförsäljaren eller din lokala återvinningscentral för säker hantering. Kom också ihåg att fyrverkerier kan stressa både djur och människor – fundera på om det finns andra stämningsfulla sätt att fira in det nya året.

Svävande lyktor kan vara vackra, men de utgör en risk för djur, särskilt boskap, om de landar på fel ställe. Metalltrådarna från lyktorna ska sorteras som metallskrot, och pappersdelarna kan läggas i pappersåtervinningen.

Marschallkoppar och värmeljus kräver särskild sortering. Tomma metallkoppar kan återvinnas som metallförpackning, medan ljus med kvarvarande stearin slängs i hushållssoporna. För värmeljus är det viktigt att separera vekeshållaren från aluminiumkoppen för att undvika att värdefull aluminium går till spillo.

Tomtebloss som svalnat helt kan slängas i hushållssoporna. Konfetti ska också städas upp och slängas i hushållssoporna – särskilt plastkonfetti som dessutom är förbjudet att använda utomhus.

Champagneflaskor sorteras i glasåtervinningen, med färgat och ofärgat glas för sig. Metallkorkar hör hemma i metallåtervinningen, medan naturliga korkar slängs i hushållssoporna.

– Nyårsfirandet kan vara glittrande och roligt – utan att lämna skräp efter sig. Genom att ta hand om fyrverkerirester, partytutor och marschaller på rätt sätt kan vi tillsammans skapa en renare start på det nya året, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent. 

Läs även: - Fyrverkeriskador ökar - högsta siffran på över ett decennium

Dela artikeln