Uppdaterad 11 maj 2021 02:00
Kommunens relationsvåldscenter gör tillsammans med polisen en satsning för att få personer som utövar våld att söka hjälp. Insatsen pågår i två veckor.
– Polisen ska i samband med förhör med misstänkta våldsutövare informera om relationsvåldscenters verksamhet och möjligheten att få stöd eller behandling. De ska även försöka motivera den misstänkta personen att ta emot hjälpen, berättar Marie Kasselskog, resultatenhetschef på relationsvåldscenter.
Samarbetet inleddes runt påsk när polisens brott i nära relation-grupp tog kontakt och föreslog satsningen.
Varför är det viktigt att relationsvåldscenter är med här?
– Vi behöver arbeta med utövarna för att få stopp på det våld som sker i nära relationer, säger Marie Kasselskog.
På relationsvåldscenter finns alltså stöd och hjälp både till människor som utsätts och till människor som utsätter andra för våld. Dessutom stöttar relationsvåldscenter barn som bevittnat våld inom familjen.
Motiverande och behandlande samtal
Våldsutövarna erbjuds motiverande och behandlande samtal, både enskilt och i grupp. Målgruppen är personer som utövar eller har utövat våld mot en partner eller tidigare partner, och vill ha hjälp att ändra sitt beteende. Relationsvåldscenter arbetar med etablerade metoder och behandlingsupplägg som används i stora delar av landet. Och två behandlare deltar sedan över ett år tillbaka i Kriminalvårdens pilot av nytt behandlingsupplägg som prövas också inom öppenvård.
– Vi har genomgående ett motiverande förhållningssätt, som syftar till att klienten själv ska upptäcka och uttala fördelar med förändring, säger Pernilla Gullerström, behandlare på relationsvåldscenter.
Hon säger att de flesta hon och kollegorna möter inte vill vara våldsamma. Hon fortsätter:
– En viktig del i bearbetningen är att åskådliggöra processen som leder fram till att personen bryter mot sina egna normer – och slår sin partner. Vi analyserar situationen före, under och efter våldshändelsen som ett sätt att se sin egen del i problemet. Det är utgångspunkten för att hitta nya alternativa sätt att hantera svåra situationer.
Stöd har funnits i över tio år
Stödet till personer som utövar våld blir allt vanligare i Sverige men är mer etablerat i större kommuner. Stödet till våldsutövare har funnits ovanligt länge i Södertälje, i över tio år, och är relativt känt. Andra aktörer vet vart de ska hänvisa klienter om de kommer i kontakt med våld i nära relationer.
– Vi har också mött personer som blivit tipsade av bekanta, som tidigare varit klienter, att söka sig till oss. Det är ett fint kvitto att få som behandlare, säger Pernilla Gullerström.
Fakta relationsvåldscenter:
Under 2020 vände sig 50-60 gärningspersoner till RVC, huvudsakligen män men även kvinnor.
Typer av våld som relationsvåldscenter jobbar mot:
- fysiskt
- psykiskt
- sexuellt
- materiellt
- latent
- ekonomiskt
- försummelse