🕝 1 minuter
Rekordmånga tillstånd drogs in av IVO - Södertälje skötte sig bättre än andra
Publicerad 18 maj 2022 02:00
Uppdaterad 18 maj 2022 02:00

Foto: Alex Ataseven.

2021 slogs ett nytt rekord för återkallade tillstånd för att bedriva vård- och omsorgsverksamhet. De flesta av dem var assistansbolag.

Södertälje kommun är en av flera kommuner där aktörerna skött sig bättre andra.

Totalt drog tillsynsmyndigheten IVO 69 tillstånd i hela landet enligt en ny sammanställning av Nyhetsbyrån Siren.

– Vi har dels fått ny lagstiftning och dels har vi på Ivo förbättrat vår rättstillämpning och blivit mer träffsäkra i våra utredningar, säger Anette Nilsson, enhetschef på Ivo till Siren.

Lagstiftning trädde i kraft 2019 som underlättade IVOs arbete med att granska vårdgivare. Det resulterade i att de indragna tillstånd sexdubblats sedan dess.

2019 drogs återkallades 12 tillstånd in, 2020 låg siffran på 43 och 2021 hade hela 69 tillstånd återkallats i hela landet.

– Tidigare öppnade vi fler ärenden, men kanske inte riktigt de med störst behov, nu har vi blivit mer träffsäkra, säger Anette Nilsson och fortsätter.

– Det finns aktörer som har formell utbildning och som borde kunna driva denna typ av verksamhet i teorin, men som saknar insikt. Det vill säga, man utnyttjar systemet på olika sätt och pengarna går inte till insatsen utan till andra saker, säger hon.

Av de totalt 69 indragna gällde över hälften personlig assistans-verksamheter, och flest tillstånd drogs in i storstäderna. 27 bolag förlorade sina tillstånd Stockholm, 11 i Skåne och 8 tillstånd i Västra Götaland.

Enligt enhetschefen Anette har en nyckelfaktor varit det utökade samarbete och informationsutbyte med andra fler myndigheter. Bland annat samarbete med Polismyndigheten, Skatteverket och Försäkringskassan för att komma åt oseriösa aktörer.

För flera kommuner har siffrorna inte offentliggjorts då IVO anser att det är få tillstånd som dragits in, eller inga alls.

Södertälje kommun är en av dessa kommuner som hör till den kategorin.

Dela artikeln