Uppdaterad 9 januari 2025 08:00
Över 10 000 aktiebolag i Sverige gick i konkurs under året, vilket resulterade i över 33 000 förlorade arbetstillfällen. Även Södertälje påverkades hårt av konkursvågen.
Under 2024 gick totalt 10 141 aktiebolag i konkurs i Sverige, vilket är en rekordnivå och en ökning med 23 procent jämfört med 2023. Konkurserna har inte bara påverkat småföretag, utan även större aktörer, där 74 företag med över 100 miljoner kronor i omsättning har gått i konkurs. Bland dessa finns tre miljardbolag, enligt kreditupplysningsföretaget Creditsafe.
I Södertälje gick 136 företag i konkurs, vilket speglar den tuffa ekonomiska situationen i kommunen. I grannkommunen Nykvarn tvingades tre företag till konkurs under året. De höga siffrorna är en del av en bredare trend i Sverige där allt fler företag kämpar med skulder, högre kostnader och avtagande intäkter.
– 2024 har varit ett mörkt år för många företagare. Lågkonjunktur, inflation, höga räntor och minskad köpkraft ledde till svåra förutsättningar där även väletablerade bolag fått kämpa för sin överlevnad. Tyvärr förväntar vi oss att konkurstalen förblir höga under början av 2025, men vi ser hopp om ljusare tider mot mitten av året om räntorna fortsätter neråt och ekonomin återhämtar sig, säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe.
En bidragande faktor till konkursvågen är skulder från skatteanstånd som många företag tog under pandemin men som nu har blivit svåra att betala tillbaka. Även ökade kostnader för energi, räntor och råvaror har bidragit till de ekonomiska påfrestningarna.
– Skatteanstånden har utan tvekan bidragit till de höga konkurstalen. Många företag har inte klarat av att återbetala sina skulder till staten. Samtidigt som anstånden varit en viktig hjälp för många företag att hålla verksamheten igång, var det konstgjord andning för mindre livskraftiga företag. Under 2025 väntar fortsatt stora utmaningar kopplade till skatteanstånden, eftersom de inte längre kan förlängas, säger Henrik Jacobsson.
Konkursutsattheten, det vill säga andelen aktiebolag som går i konkurs, ligger nu på 1,3 procent – den högsta nivån sedan 2013. Sverige har i dag cirka 780 000 aktiebolag, och den stigande konkursfrekvensen är alarmerande.
Förutom konkurser har flera välkända företag ansökt om rekonstruktion under 2024. Bland dessa finns Brödernas Hamburgekedja, Buttericks, Mathem, Plantagen och Leos Lekland. Antalet rekonstruktioner har mer än fördubblats jämfört med 2023, vilket tydligt visar på den ekonomiska pressen även för större bolag.
Den ökade konkursfrekvensen, både i Södertälje och nationellt, understryker behovet av åtgärder för att stödja företag i ekonomisk kris. För Södertälje innebär de höga konkursantalen inte bara förlorade arbetstillfällen, utan också utmaningar för den lokala ekonomin och samhällsutvecklingen.