Uppdaterad 7 januari 2025 05:00
Från och med den 1 januari 2025 kan vittnen lämna uppgifter till polisen helt anonymt. Syftet är att stärka skyddet för vittnen, som ofta riskerar att själva drabbas av kriminella gäng när de lämnar uppgifter till polisen.
Den svenska regeringen tar ett nytt krafttag mot kriminella nätverk. Den 27 november 2024 klubbades regeringens förslag om anonyma vittnen i riksdagen, vilket gör det möjligt för vittnen att lämna uppgifter anonymt i brottmål med ett straffvärde på minst två års fängelse.
Målet är att bryta tystnadskulturen runt organiserad brottslighet, underlätta rättsprocesser och öka antalet lagförda gärningsmän.
"Det är tydligt att det behövs ytterligare åtgärder för att förhindra de kriminella gängens utbredning och för att återupprätta tryggheten i samhället. Det är angeläget att det finns ett förtroende för och en tilltro till att rättsväsendet kan skydda den som vittnar om brott för att fler ska våga medverka i brottsutredningar.", skriver regeringen i förslaget som presenterades under hösten.
Lagändringen är en reaktion på den utbredda tystnadskultur som omger den organiserade brottsligheten, där hot, våld och rädsla för repressalier länge har försvårat möjligheterna att få vittnen att framträda i rättegångar.
"Utsagor från vittnen är avgörande för rättskipning. När personer avstår från att lämna uppgifter på grund av hot undermineras rättssäkerheten och förtroendet för rättsväsendet," skriver regeringen.
Andra skyddsåtgärder, såsom vittnesskydd, ska i första hand övervägas innan anonymitet beviljas. Domstolen beslutar om ett vittne ska få vara anonym, och den dömande rätten kommer inte att få tillgång till vittnets identitet. Vittnesuppgifter kan inte ensamma ligga till grund för en fällande dom, och skälen för anonymitet måste vägas mot den misstänktes rätt att förbereda sitt försvar.
För att säkerställa skyddet för vittnets identitet kommer Polismyndigheten att hemlighålla alla uppgifter som kan avslöja identiteten. Vittnen som tidigare hörts i utredningen eller varit föremål för tvångsmedel kan dock inte ansöka om anonymitet.
Syftet med den nya lagen är att ge vittnen en möjlighet att bidra till utredningar där andra metoder inte är tillräckliga. Dock ska skyddsåtgärder som vittnesskyddsprogram prioriteras innan anonymitet godkänns.
Den nya lagen förväntas stärka rättsväsendet i kampen mot den växande brottsligheten runt om i landet och skydda de som vågar vittna.