Uppdaterad 18 december 2024 08:00
Regeringen har gett flera myndigheter i uppdrag att kartlägga omfattningen av felaktiga utbetalningar inom välfärdssystemen och analysera orsakerna bakom dem.
Under 2021 uppskattades felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen uppgå till mellan 15 och 20 miljarder kronor. För att få en aktuell bild av situationen har regeringen gett Arbetsförmedlingen, Centrala studiestödsnämnden, Försäkringskassan, Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, Migrationsverket och Pensionsmyndigheten i uppdrag att kartlägga omfattningen av felaktiga utbetalningar och analysera orsakerna bakom dem.
Uppdraget omfattar bland annat ersättningar som tillfällig föräldrapenning, studiemedel och nystartsjobb. Myndigheterna ska redovisa sina resultat till regeringen och Ekonomistyrningsverket senast den 5 oktober 2026.
Ekonomistyrningsverket har fått i uppdrag att samordna myndigheternas arbete och ska senast den 1 mars 2027 presentera en bedömning av den totala omfattningen av felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen.
Finansminister Elisabeth Svantesson betonar vikten av att stoppa bidragsfusk som årligen uppgår till miljardbelopp och framhåller att regeringen redan har vidtagit flera åtgärder, såsom inrättandet av Utbetalningsmyndigheten och reformer för att stoppa VAB-fusk. Hon understryker behovet av detaljerad information för att ytterligare skärpa åtgärderna mot felaktiga utbetalningar.
Arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson påpekar att välfärdssystemen inte får utnyttjas och att fusk och felaktigheter måste upphöra. Han ser det nya uppdraget som ett viktigt steg i detta arbete.