Debatt
🕝 3 minuter
"Rätten att välja vård och trygg kollektivtrafik - Värt att stå upp för!"
Publicerad 8 september 2022 14:50
Uppdaterad 1 maj 2024 15:17
Detta är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Pressbild: Izla Markous (M) och Leonard Cilthe (M).

Sedan 2018 har majoriteten i Region Stockholm – den blågröna koalitionen som vi har tillsammans med Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet – satsat på Södertälje.

Södertälje sjukhus har byggts ut och renoverats. I den nya byggnaden finns 120 enkelrum och sjukhuset kan ta emot 7500 fler akuta patienter och ge 2000 nya vårdtillfällen per år.

Sammantaget kan vi idag säga att Södertälje sjukhus är ett modernt sjukhus som erbjuder högkvalitativ vård. – Men fungerar vården bra och vad vill vi kommande år? Här ger vi moderater våra svar.

Kötiderna har generellt blivit längre i Sverige, men i Region Stockholm är de bland de lägsta i Sverige. En uppföljning gjord av Sveriges kommuner och regioner (SKR) visar att Region Stockholm är bland de bästa i Sverige på att nå målet om medicinsk bedömning på vårdcentral inom tre dagar. Att Region Stockholm ligger bättre till än andra (även uppmärksammat av SVT: s Uppdrag Granskning) betyder inte att vi kan vara nöjda, men en viktig fråga inför valet är: varför har vår region korta köer och bra tillgänglighet? Svaret är det fria vårdvalet.

”Vi har idag fritt vårdval inom 38 områden, men det valet är hotat.”

Fritt vårdval innebär att du själv kan välja vilken vårdcentral eller mottagning du vill gå till och det förklarar varför Region Stockholm kan ge fler patienter vård snabbare. Vi har idag fritt vårdval inom 38 områden, men det valet är hotat. Socialdemokraterna vill avsluta samarbetet med privata vårdgivare för äldre och även inom gynekologi. Ifall de samarbetar med Vänsterpartiet är alla 350 fristående vårdmottagningar och fem närakuter hotade.

Det blir tydligare om vi beskriver det som avancerad sjukvård i hemmet, läkarinsatser i särskilda boenden för äldre, vård i livets slutskede och förlossning. Vi tror inte att all vård skulle försvinna, men är övertygade om att dagens dynamik med korta köer och goda resultat skulle försämras.

Dessutom ser vi att vård är personligt, det är privat, och vi tror att du som vårdtagare (eller anställd) uppskattar att kunna välja. 

Izla Markous (M), plats två på regionlistan. Leonard Cilthe (M), plats fem på regionlistan

Ett regionalt vallöfte från Moderaterna är ett nytt hjärt- och kärlcentrum i Södertälje (inledande dialog togs i våras), men vi går också till val på att anställa fler medarbetare och att förstärka vårdcentralerna. En annan moderat satsning är trygghetsmijarden. Den innebär 300 fler ordningsvakter, en för varje polis som försvunnit i vårt län, samt ytterligare 2000 trygghetskameror.

Ytterligare en möjlig satsning från Moderaterna i regionen är att förbättra pendeltågsstationen Södertälje Centrum. Vi står beredda och får Södertäljemoderaterna styra i kommunen har de lovat att direkt återuppta det avstannade projektet. Syftet är att höja i servicen och tryggheten och det innebär en ny stationsmiljö och uppvärmda väntutrymmen. 

”Men den allra största satsningen är den som avtalades med kommunen förra veckan”

Men den allra största satsningen är den som avtalades med kommunen förra veckan. Den borgerliga regionen storsatsar på s.k. modern mobilitet för Södertälje och går in med 50 miljoner och Södertälje kommun 30 miljoner.

Exempel på vad satsningen innebär: restiden inom Södertälje tätort halveras bl.a. med en BRT-linje mellan Geneta/Ronna och Södertälje Syd (Bus Rapid Transport, tänk spårvagn på gummihjul), det blir en direktbuss mellan Södertälje och Liljeholmen med anslutningar till viktiga arbetsplatser och det införs SL-kort på Mälartågen.

Ett viktigt tillägg är att satsningen sker med fortsatt ordning i ekonomin och det samtidigt som Region Stockholm erbjuder det nästa billigaste åkkortet i landet. Vi som skriver denna artikeln bor i Södertälje och kommer dessutom arbeta för bättre förbindelser i övriga delar av vår kommun. De flesta satsningarna som nämns införs 2023 och 2024–25 beräknas allt vara klart.

Vi vet att när regionens service fungerar ses det om en självklarhet, ett slags infrastrukturens blodomlopp. Och om det inte fungerar märks det smärtsamt tydligt. Det gäller både vård och kollektivtrafik. Regionens arbete är ofta osynlig, men ibland blir det konkret, som nu: om du vill behålla det fria vårdvalet – ha kvar din läkare eller kunna välja ny – då bör du lägga din röst hos oss.

Moderaterna tackar för det förtroende vi har haft och hoppas på att få utveckla och leda regionen i fyra år till.

Izla Markous (M), plats två på regionlistan
Leonard Cilthe (M), plats fem på regionlistan

Dela artikeln