🕝 2 minuter
Råder stor brist på hjälpande familjer i Södertälje
Publicerad 25 april 2023 06:00
Uppdaterad 24 april 2023 22:48

Foto: Pexels.

Södertälje har en stor brist på familjehem. Idag finns det 185 Södertäljebarn, och ungdomar, som bor hos andra familjer än sina egna, men fler familjehem behövs.

Det finns ett stort behov av fler jour- och familjehem i Södertälje. Enligt familjehemssekreterare Elisabeth Hagberg får kommunen in remisser om nya barn varje vecka.

– När ett barn ska flyttas till ett jourhem behöver det ske snabbt. Ofta samma dag, säger hon i ett pressmeddelande på kommunen hemsida.

Detta beror på en ökande efterfrågan på placeringar för barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo hemma. Södertälje kommun arbetar idag aktivt för att rekrytera fler familjehem och jourhem för att säkerställa att dessa barn och ungdomar kan få den trygghet och stabilitet de behöver.

– Vårt mål är att barnet ska kunna flytta hem till sin biologiska familj. Men tyvärr går det inte alltid och då behöver vi mer långvariga alternativ. En del barn växer upp i familjehem, säger Elisabeth Hagberg.

Elisabeth Hagberg och Linnea Kindström, familjehemssekreterare. Foto: Linn Almerud/Södertälje kommun.

Familjehem är en form av placeringshem där barn och ungdomar placeras hos en familj på heltid. Jourhem är en form av placeringshem där barn och ungdomar placeras hos en familj på kortare tid, vanligtvis några dagar till några veckor. Båda formerna av placeringshem är viktiga för att ge barn och ungdomar en trygg och stabil miljö.

Nu söker kommunen fler jour- eller familjehem som kan ge en ovärderlig insats för barn och ungdomar, samtidigt som man själv får möjligheten att uppleva meningsfullhet och utveckling.

– Det vi söker är helt vanliga familjer som har tid, engagemang och utrymme i sina hem och i sina hjärtan. Det kan vara familjer med eller utan egna barn, ensamstående, alla som känner att de vill och som har ett ordnat liv och en trygg tillvaro. Familjer som orkar stå kvar även när det är tufft, säger Linnea Kindström, familjehemssekreterare.

Här kan du läsa mer om du vill bli familjehem och jourhem.

(Annonslänk)

Dela artikeln