Debatt
🕝 1 minuter
"Rädda kullen på Slussholmen"
Publicerad 17 april 2022 02:00
Uppdaterad 1 maj 2024 15:18
Detta är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Foto: Alex Ataseven.

I ett reportage om Slussholmen var en huvudpunkt att kullen som ligger mitt på Slussholmen skulle jämnas med marken vilket vi tycker vore mycket olyckligt.

Kullen behöver förstår snyggas upp och befrias från parkerade bilar men har utmärkta möjligheter att bli en central punkt på Sluss-holmen med den finaste utsikten i hela innerstaden, både över Maren och Slussen.

Detta blir den enda plats där man kan se slussningen på nära håll i framtiden eftersom andra sidan blir förbyggd av Sjöfartsverkets nya byggnader.

Kullen har en stor yta som rymmer parkyta med sittbänkar och bord där man kan äta matsäck men också ett café och en glasskiosk. Kullens norra sida kan bli en utmärkt pulkabacke och också förses med rutschkanor. De fina stenmurarna vid släntfoten måste bevaras.

Kulturhistoriska föreningen anser också att kättingarna och granitpollarna måste bevaras. Gatan med rejäl gångbana liksom gångbryggan bör behållas i nuvarande läge– det finns ingen anledning att förändra den som tidigare föreslagits.

Däremot vore det önskvärt att vid ombyggnaden av stenvalvsbron göra en större passage med en handdriven minisluss så att småbåtar kan ta sig in i Maren den vägen när nivåskillnaden mellan kanalen och Maren inte är så stor.

Kulturhistoriska Föreningen i Södertälje och Föreningen Vårda Södertälje

Dela artikeln