🕝 2 minuter
Prisad leverantör tar över sjukhusets patientmåltider
Publicerad 10 oktober 2024 12:00
Uppdaterad 10 oktober 2024 12:29
Foto: Alexander Isa

Södersjukhuset blir Södertälje sjukhus nya leverantör av patientmåltider med syfte att höja patientnöjdheten.  

- Arbetet på Södersjukhusets måltidsservice har många gånger uppmärksammats och prisats, och det är väldigt roligt att aktörer inom regionen kan börja samordna oss för att dra fördelar av varandra, säger Karouk Said, vd på Södersjukhuset.    

Södersjukhuset har sedan 2018 haft ett framgångsrikt koncept för patientmåltider, där patienterna själva kan välja när och vad de vill äta. Med detta koncept kommer Södertälje sjukhus nu att kunna erbjuda måltider av högre kvalitet och bättre anpassade efter vårdens behov. Enligt Anna Gerber Ekblom, vd för Södertälje sjukhus, innebär samarbetet både högre måltidsstandard och ökad samverkan mellan sjukhusen.

- Jag vet att patientmåltiderna på Södersjukhuset uppskattas av patienterna och är stolt över att erbjuda hela måltidskonceptet till våra patienter med start under våren, säger Anna Gerber Ekblom.

Södersjukhusets kök står för matlagningen, där patientmåltiderna inte bara tillagas utan också portioneras för leverans. Foto: Södersjukhuset.

Resultat från Södersjukhusets måltidskoncept visar på betydande förbättringar, såsom minskat matsvinn med 70 procent och en kraftig minskning av specialkost, från 30 till 2 procent. Patientnöjdheten har också ökat markant.

- En måltid är så mycket mer än att bara få i sig näring. Det handlar även om kroppens positionering för att kunna svälja lättare, om att maten ska se aptitlig ut och smaka gott, ha angenäm konsistens och lagom temperatur. Jag ser mycket fram emot att tillsammans med bland andra våra måltidsvärdar och kostombud, få implementera måltidskonceptet från Södersjukhuset, med godare mat och större valfrihet för våra patienter, säger Lina Sjögreen Edstam, fysioterapeut och projektledare för patientmåltider på Södertälje sjukhus.   

Bakgrunden till samarbetet är ett uppdrag från den gemensamma styrelsen för Danderyds sjukhus, Södersjukhuset och Södertälje sjukhus att effektivisera och samordna sjukhusens verksamheter.

- Målsättningen är att fortsätta erbjuda goda måltider med hög kvalitet och att Södertälje ska kunna dra nytta av den erfarenhet och kunskap vi byggt upp. Vi ser nu fram emot att fortsätta utveckla patientmåltiden tillsammans med Södertälje sjukhus säger Linda Hagdahl, chef för Måltidsservice på Södersjukhuset.     

Leveransen från Södersjukhuset startar när avtalet med Södertälje sjukhus nuvarande leverantör löper ut den 1 april 2025.

Dela artikeln