🕝 1 minuter
Pressat schema stressar busschaufförer - Nobina i Södertälje anmäls
Publicerad 30 mars 2022 02:00
Uppdaterad 30 mars 2022 02:00

Arbetsmiljön på Nobina i Södertälje har allvarliga brister och lever inte upp till de krav som arbetsmiljöverket satt upp.

Det menar ett skyddsombud som anmäler bolaget och kräver åtgärder av arbetsgivaren.

Enligt skyddsombudet pressas förare att överskrida hastighetsgränserna för att bland annat att hinna med till anslutande tåg eller bus. I sin tur skapar det stress, irritation och leder till att arbetsmiljön blir lidande och kan innebära en långsiktig risk för ohälsa.

Men riskerna tar inte stopp där. Den negativa tillvaron riskerar att drabba medarbetare på trafikledningen som tvingas att lösa komplexa trafikstörningar som uppstår.

Ett exemplet som skapar stress hos förare är sträckan över Mälarbron på linje 751 och 759 som kan drabbas av broöppningar.

En broöppning kan resulterar i att föraren avgår med försening från hållplatsen och blir tvungen att ta igen förlorar tid genom att arbeta under planerad paus eller rast.

Ett annat exemplet är i vid Glasberga där en så kallas spetsvändningen sker, med avstigning och påstigning på olika sidor av vägen. Här har chauffören endast en minut på sig att utföra arbetsuppgiften, vilket ofta resulterar i försening och stress på grund av tidsbristen.

– Vi har försökt att bedriva ett arbetsmiljöarbete i samverkan och samsyn, men inte lyckats komma till rätta med problemet. Arbetsgivaren är inte beredd att samverka för att skjuta till den tid som behövs för att att förarna ska slippa stress och ohälsa, skriver skyddsombudet i anmälan till arbetsmiljöverket

Nu vill skyddsombudet bland annat att arbetsmiljöverket undersöker Nobinas körtider så att de räcker till i praktiken. Ombudet framför även att arbetspassen planeras så dygnsrytmen inte störs mer än nödvändigt så att säkerheten inte äventyras.

Dela artikeln