🕝 4 minuter
”Press ska man ha, det blir lite extra bränsle i tanken”
Publicerad 13 oktober 2023 05:00
Uppdaterad 31 oktober 2023 12:45

Ludwig Blomstrand, SSK Foto: Shamash Oyal

I mitten av april startades ännu en insamling där supportrar och sponsorer för Södertälje Sportklubb skänkte pengar till nyförvärv som skulle spetsa till truppen. Resultatet blev två återvändare i form av Sebastian Dyk och Ludwig Blomstrand.

Telgenytt tog sig ett snack med Blomstrand inför den stundande matchen mot Djurgården och om säsongsinledningen.

– Försäsongen rullade på, sedan när det drog i gång så gick det inte som någon i laget ville, men i två perioder mot Kalmar redan så tycker jag vi hittade lite lösningar som gynnade oss i spelet, säger Ludwig och ser positivt på framtiden.

– I Nybromatchen tyckte jag att det såg riktigt bra ut i 60 minuter.

Djurgården på lördag, det blir lätt att tända till det där lilla extra då va?

– Ja verkligen, hovet är ju roligt att spela på. Det var längesedan man spelade mot Djurgården och det ska bli jäkligt kul. Det är alltid bra stämning på hovet och vi ska komma fullt laddade till matchen, så ska vi se till att det blir en riktigt rolig match.

Hör att det kommer vara många SSK:are på plats?

– Ja, det är vi lite bortskämda med. Men det är bara ett plus, det är så roligt att det finns ett så stort intresse. O andra sidan har man vetat det i en massa herrans år nu.

(Annonslänk)

Precis som med laget så finns det mer av ”Luddes” spel att få ut men senaste matchen i Hockeyallsvenskan var ett steg i rätt riktning även för honom.

– Det har varit matcher där det har känts att det absolut går att få ut mer. Sedan är man så extremt beroende av lagkamrater och en själv, att man synkar, får det att flyta.

– Jag är absolut inte nöjd med det som har varit, jag vet själv att det finns en massa mer och jag tror att det finns en massa mer att få ut av laget också. Det speglar ofta ens egen prestation beroende hur laget spelar som enhet.

Hur prestationen blir ute på isen kan ofta bero på en rad olika faktorer – fysisk status, hur mycket speltid man får, hur omgivningen presterar, kontinuitet i kedjeformationerna och så vidare.

– Kroppen och allting känns bra.

Det är ”Stoffe” (Christopher Liljewall) som jag varit tajt med i början av säsongen. Sedan har det varit en del ändringar i vår line. Det gäller ju bara att komma underfund med hur man vill arbeta som femma och sedan styra matcherna efter det.

Ludwig Blomstrand. Foto: Shamash Oyal

Du och Liljewall har spelat ihop med Viktor Liljegren två matcher nu, det känns som att ni börjat hitta något bra tillsammans?

– Ja, absolut. Egentligen så är det inte den som man spelar med utan det är bara att komma överens att man hjälps åt där ute och spelar tillsammans, då blir det ofta bra. Men jag håller med, jag känner ju Viktor sedan tidigare från gymnasietiden, han är en fantastiskt duktig spelare.

– Stoffe och jag hade ju några år tillsammans i Södertälje tidigare och han vet man ju vad han går för. Han har varit en väldig trygghet för mig, även om jag varit i klubben tidigare så blir det ju ändå som att börja om på ny kula. Jag håller helt med, både Viktor och Stoffe är jätteduktiga.

I de två vinsterna som laget har tagit så här långt så har det varit sju olika målskyttar i 7-1 segern mot Östersund och fem olika målskyttar när SSK vann mot Nybro med 5-0. Det visar ändå på en styrka och bredd i laget som kommer bli viktigare ju längre säsongen går.

– Det kommer ju att behövas, även om man skulle vilja göra 52+ mål per säsong så är det ju nästan helt omöjligt. Det är så klart ett extra plus i kanten.

Det är väl inget att sticka under stolen med att du är värvad som målskytt, att förväntningarna är att du ska göra de där extra målen som kanske saknades förra säsongen?

– Det var inte heller något nytt under solen, jag vet ju vad Södertälje gick för när jag var där för tre säsonger sedan. Intresset har väl inte svalnat, det har det inte gjort hos mig heller. Man är ju sin egen största kritiker. Press ska man ha, det blir lite extra bränsle i tanken.

Kommer det bli Stoffe Liljewall och Viktor Liljegren som du kommer att matchas ihop med även på lördag?

– Det är något som jag förväntar mig ja. Jag tror inte att det ska bli några ändringar där.

(Annonslänk)

SSK:s specialteams har varit ett hett diskussionsämne och ifrågasatt av ganska många som följer laget, inte minst av undertecknad. Ser man på den officiella statistiken för lagen i hockeyallsvenskan så ligger SSK för närvarande på 8:e plats i powerplayligan med nästan 23%. Det är ändå en siffra som är okej men statistik är en sak och hur det ser ut i matcherna en annan.

– Jag tror att det kan vara en kombination av allt möjligt. Det är klart att man vill vinna tekningar men det är inte bara upp till centern. Det gäller ju också att resten är med på hugget och att vi får fast puckarna. Uppspelen har fungerat ibland och ibland inte, det är något som vi måste fortsätta att gnugga på med.

– Jag tycker ändå att vårt powerplay har varit helt okej, för egen del så har det varit alldeles för lite skott. Men man får väl ta de lägena man får, skjuta så mycket man kan.

Blomstrand har själv någorlunda koll på lagets powerplaystatistik:

– Det är inte jättedåligt, tror det ligger på omkring 22%.

Jo, men tycker att det verkligen har varit högt och lågt. När det varit dåligt har ni knappt lyckats ta er in i offensiv zon eller ens lyckat få i väg skott på mål.

-Det är klart att vi vill ha ett bättre powerplay, det är något vi strävar efter varje dag. Det kommer förmodligen få oss att vinna fler matcher under säsongen.

Statistik från Swehockey.se/swehockey app

Läs mer: – Spräckte målnollan – ”Ett steg i rätt riktning”

Dela artikeln