🕝 2 minuter
Premiär för LFIs gripande teaterföreställning - "Vägen till liv"
Publicerad 17 december 2021 01:00
Uppdaterad 17 december 2021 01:00

Foto: Privat.

Möt 12 modiga Södertäljebor som gjorde sin röst hörd efter att ha flytt diktaturer.

I onsdags, den 15 december, hade teaterföreställningen ”Vägen till liv” premiär på Kulturskolans teatersal där bland annat politiker och tjänstepersoner från kommunen och anhöriga till ensemblen närvarande.

– Det var en otroligt fin premiär. Det är en ynnest att ha fått följa utvecklingen hos individerna och den enorma resan de har gjort. Jag är rörd och imponerad av det mod som krävs av var och en som delar sina berättelser och gestalta det inför publik. Vi hörde snyftningar, skratt och glädjerop bland publiken så det var mycket känslor, säger Marlen Eskender, grundare och verksamhetschef på Läsfrämjarinstitutet, till Telgenytt.

Läsfrämjarinstitutets teaterföreställning Vägen till liv är en unik föreställning som ger tappra Södertäljebor ett alldeles särskilt sammanhang.

– Det finns 1001 sätt att utvecklas, läka och växa på. Bäst av dem alla är när man erbjuds en arena att skildra sina egna upplevelser på, säger Marlen Eskender grundare och verksamhetschef på Läsfrämjarinstitutet.

Vägen till liv är en föreställning om vägen till Sverige och livet därefter. Dessa 12 individer som aldrig någonsin stått på scen har arbetat intensivt med sina berättelser som utgör stoftet för teaterföreställningen och programbladet. 

Premiären som hölls i onsdags var ingen allmän föreställning, publiken var inbjudna politiker och tjänstepersoner från kommunen och anhöriga till ensemblen som njöt av varje minut av föreställningen.

12 modiga Södertäljebor gjorde sin röst hörd efter att ha flytt diktaturer. Foto: Privat.

– Det var stolta släktingar och handläggare som bland annat berättade för mig om hur imponerade de var över deras berättelser, säger Marlen Eskender till Telgenytt.

Föreställningen är en del av samarbetet mellan Läsfrämjarinstitutet och Södertälje kommuns arbetsmarknad med stöd från Samordningsförbundet. Syftet med arbetet är att arbete med språkutveckling genom LFI-metoder.

Läs mer här: LFI – Läsfrämjarinstitutet

Foto: Privat.

Dela artikeln