Debatt
🕝 2 minuter
"DEBATT: Potthål kan avskräcka shopping- och fikasugna bilister"
Publicerad 20 juni 2024 05:00
Uppdaterad 20 juni 2024 05:00
Foto: Alexander Isa
Detta är en insändare. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Efter majoritetens velande kring avgiftsfri parkering i centrum fick vi till slut två timmar på parkeringarna vid Torekällskolan och Sorbonhuset – utan möjlighet till förlängning. Denna otillräckliga gest mot bilburna besökare är en sak, en annan är det bristfälliga underhållet av gator och p-platser.

Många av våra gator ger associationer till tjälskadade vägar i Norrlands inland, ta bara Sorbonparkeringen som exempel. Den är populär, centralt belägen och har två timmar avgiftsfri parkering. Här ”välkomnas” den shopping- och fikasugna bilisten av trafikfarliga gropar, som kan orsaka svåra fordonsskador. Förmodligen kommer kommunen inom en snar framtid att behöva hantera rader av anmälningar om fälg- och däckskador om inte majoriteten tar sitt ansvar.

Den här situationen ger ingen positiv bild av vår stadskärna, den avskräcker besökare och tynger våra handlare. De vägavsnitt och ytor som inte ingår i det planerade årliga underhållet måste omedelbart repareras. Om inte kan det stå både cityhandeln och den enskilde bilisten dyrt. Vi har i LT kunna ta del av förtvivlade bilägares vittnesmål om hur man kört ned i svårupptäckta potthål, med dyra reparationer som följd och där kommunens vilja att stå för skador eller åtminstone självrisker visat sig ljum.

"Argumenten för snabba insatser talar egentligen för sig själva."

Ryms inte ”potthålspatrullernas” arbete inom tekniska nämndens ordinarie budget är vi från Kristdemokraternas sida bredda att tillskjuta extra medel för klara ett anständigt gatuunderhåll. Argumenten för snabba insatser talar egentligen för sig själva. Eftersatt skötsel är negativt för centrum. Och ärligt talat, vi vill väl inte att besökare som tänker uppleva ”Årets stadskärna 2024” ska mötas av myriader av potthål? 

Avslutningsvis, vi rekommenderar att LT på plats ställer ansvarige Alexander Rosenberg (M) till svars för den bristfälliga skötseln av Sorbonparkeringen. Nu är det upp till bevis, Rosenberg, så här kan vi inte ha det.


Bedros Yevno (KD)
ledamot, tekniska nämnden

Sara Yonadam (KD)
ersättare, tekniska nämnden

Dela artikeln