🕝 2 minuter
Positiv rapport presenteras - men grannar är skeptiska
Publicerad 26 december 2023 17:17
Uppdaterad 26 december 2023 17:17

Street Moves i Södertälje. Foto: Daniel McCarthy/Street Moves, Arkdes

En ny rapport från ArkDes och Södertälje kommun visar att 85 % av de tillfrågade ser positivt på tillfälliga gatuinstallationer som Street Moves på Badhusgatan. Men boende på gatan ser mindre positivt på kommunens satsning.

– Bortkastade pengar om du frågar mig, säger en person som inte vill medverka med namn och bild till Telgenytt.

Projektet Street Moves, ett samarbete mellan ArkDes och sex kommuner inklusive Södertälje, har under två år arbetat för att omvandla stadsgator till mer mångfunktionella och mindre bilcentrerade områden. Ett projekt som funnits på Badhusgatan i centrala Södertälje mellan maj och november 2023.

Street Moves på Badhusgatan 2023 sågs som en positivt inslag enligt en rapport som bolaget bakom genomförde.

”Street Moves”, ett initiativ från den svenska innovationsmyndigheten Vinnova, syftar till att främja omvandlingen av Sveriges gator. Från att vara bilcentrerade till att skapa plats för exemplevis utegym, social samvaro eller andra funktioner som ger liv till gatan helt kostnadsfritt.

I en ny rapport som genomförts och släppts av ArkDes, från Badhusgatan, visar det sig att hela 85 procent av de tillfrågade ser positivt på projektet och understryker uppskattningen för platsers mångfunktionalitet och sociala mötesplatser.

– Vi har flera stora omvandlingsprojekt på gång i staden och med erfarenheten från Street Moves-processen går vi lite modigare och klokare vidare för att med fysiska tillägg påverka och utveckla, säger Andreas Pålsson, Stadsarkitekt Södertälje kommun, i ett pressmeddelande.

Sammantaget visar rapporten på ett framgångsrikt skifte mot mer inkluderande och funktionella stadsmiljöer, men boende ser mindre positivt på inslaget.

Enligt en enkät är 85 procent av de tillfrågade positiva till Street Moves här på Badhusgatan. Vad tycker du?

– Vem har frågat vad sa du? Jag bor här och jag har minsann inte sett den användas flitigt, förutom på helger när Crocs Inns gäster sitter och tar sina rökpauser. Bortkastade pengar, om du frågar mig, men om man så gärna vill ha detta, varför placerade man det inte på gräsplätten istället för att ta bort 6-7 parkeringsplatser. Jag ska inte säga att initiativet är helt fel, bara att platsen de valde inte var den bästa, säger en person till Telgenytt.

Dela artikeln