🕝 1 minuter
Polisen varnar - Lustgas allt vanligare bland ungdomar
Publicerad 31 december 2021 01:00
Uppdaterad 31 december 2021 01:00

Foto: Creative Commons.

Lustgas blir allt vanligare förekommande bland ungdomar i Södermanland, uppger polisen i ett pressmeddelande.

Nu varnas ungdomarna för lustgasens risker samtidigt som vuxna uppmanas hålla ögon och öron vässade.

Polisen i varnar nu för att ungdomar berusar sig med hjälp av lustgas, detta efter flera inkomna rapporter av fenomenet från runt om i hela länet. 

Lustgasens mest förekommande form är små metallpatroner innehållande lustgas. Lustgasen extraheras sedan med hjälp av en gräddsifon och överförs ofta till en ballong. Sedan andas ballongens innehåll in och personen får ett kort rus som varar i ungefär en minut.

Polisen menar att lustgasens risker tas för lätt på, med tanke på att det inte är olagligt och används inom sjukvården. Riskerna som räknas upp är skador på stämbanden och luftrören samt risken för medvetslöshet i samband med syrebrist. 

Problemet med de lustgaspatroner som används av unga är avsedda för att vispgrädde ska bli tjockt utan att man ska behöva vispa det. Patronerna innehåller därför 100% ren lustgas, till skillnad från sjukvårdslustgasen som ofta är 50/50 lustgas och syre. 

När 100% ren lustgas konsumeras är det därför ytterst viktigt att ventilera kroppen med rent syre och, precis som med alkohol, inte konsumera för stor mängd vid ett och samma tillfälle. Skador på stämband och luftrör orsakas ofta av att inhalera lustgas direkt ifrån en sifon, enligt Alcohol and drug foundation, en australiensisk organisation som jobbar med skademinimering. 

Gasen i patronerna kan vara så kall som 40 minusgrader. Detta innebär en risk för köldskador i mun och luftvägar när gasen inhaleras direkt från en gräddsifon. Genom att överföra gasen till en ballong så tillåts gasen värmas upp, och därmed sjunker risken för köldskador. 

Fältassistenten Marcus Brandt varnar också om att ungdomar ibland sätter sig i farliga situationer i samband med användandet av lustgas. 

– Vi ser flera ungdomar som har blivit rånade eller sexuellt ofredade under berusningen, säger han till TV4.

Polisen i Södermanland uppmanar nu i ett pressmeddelande alla vuxna som finns i ungdomars närhet att hålla ögonen och öronen öppna, för sina barns säkerhets skull.

Text: Albert Greek

Dela artikeln