🕝 1 minuter
Polisen höjer hotnivån efter koranbränningarna
Publicerad 1 augusti 2023 06:00
Uppdaterad 1 augusti 2023 10:14

Arkivbild

Efter flera incidenter med koranbränningar, som bland annat genomförts av Salwan Momika från Järna, har hoten mot Sverige tagit en allvarlig vändning. Enligt Aftonbladets uppgifter har polisledningen höjt terrorhotnivån och uppmanar poliser att vara extra vaksamma.

Irans högsta andliga och politiska ledare, Ayatolla Ali Khameni, har anklagat Sverige för att ha förberett sig för ett krig mot den muslimska världen. Bland annat ledde koranbränningen utanför en Moské i Stockholm till våldsamma protester vid flera svenska ambassader.

”Den svenska regeringen ska veta att genom att stötta brottslingarna som har bränt koranen har man rustat för krig mot den muslimska världen”, skrev Ayatolla Ali Khameni på Twitter.

På grund av den ökande hotbilden har polisledningen reagerat genom att höja terrorhotnivån i landet och uppmanar alla poliser att vara extra vaksamma. Flera ortodoxa kyrkor, inklusive den syrisk-ortodoxa kyrkan i Södertälje, har stärkt säkerheten men också tydligt tagit avstånd från koranbränningarna.

– Det finns all anledning att vara vaksam. Vi har sett en händelseutveckling med manifestationer där heliga skrifter skändats vilket lett till kraftiga reaktioner. Det är sånt som kan vara hotdrivande, vilket vi konstaterat, säger Säkerhetspolisens presstalesperson Adam Samara, till Aftonbladet.

Läs även – INSÄNDARE: Fördömer starkt koranbränningarna

Dela artikeln