🕝 1 minuter
Polis ändrade i förhör – åtalas för urkundsförfalskning
Publicerad 16 juni 2024 08:00
Uppdaterad 16 juni 2024 08:00
Arkivbild

En polis står åtalad för urkundsförfalskning och tjänstefel. Trots detta kan han komma att behålla sin tjänst, enligt Polismyndighetens personalansvarsnämnd.

En polisinspektör har åtalats för urkundsförfalskning och tjänstefel efter polisen våren 2023 ingrep mot en man och en kvinna i Södertälje och fann narkotika gömd i en mössa.

Ett förhör med kvinnan hölls och ärendet överlämnades till åklagare som bedömde att uppgifterna behövde kompletteras med ett nytt förhör, men detta genomfördes aldrig. Istället misstänks den ansvariga polisen ha ändrat i det ursprungliga förhöret på två ställen och lämnat in det igen till åklagaren.

Nu åtalas polismannen, misstänkt för att ha ändrat och förfalskat förhöret istället för att hålla ett nytt. Dessutom anklagas han för att inte ha informerat den misstänkta korrekt om misstanken samt för att ha bidragit till att felaktiga uppgifter inkluderades i förundersökningsprotokollet som lämnades till åklagaren.

Trots dessa allvarliga åtalspunkter bedömer Polismyndighetens personalansvarsnämnd att polismannen troligtvis inte kommer att skiljas från sin anställning, även om han döms. I ett yttrande till Södertörns tingsrätt skriver nämnden att "det mesta talar för" att polisen får behålla sitt jobb vid en fällande dom.

Dela artikeln