🕝 2 minuter
Pojke drunknade i pool i Södertälje - Tre personer åtalas
Publicerad 6 december 2022 12:30
Uppdaterad 6 december 2022 13:30

4-åring drunknade i pool. Arkivbild.

En 4-årig pojke mist livet när efter att ha tagit sig ut från sin förskola Södertälje, klättrat över ett staket och drunknat i en pool. Nu har kammaråklagaren väckt åtal mot tre personer för vållande till annans död.

Det var den 14 juni som pojken lyckades rymma från Lindängens förskola i Hagaberg. Kort efter upptäckten inleddes en stor sökinsats efter den försvunna pojken, men hittades slutligen livlös i en pool cirka 200 meter bort från förskolan.

Kammaråklagare Cecilia Tepper har väckt åtal mot tre personer och menar att ingen vuxen hade tillsyn över barnet som lyckades klättra över ett staket. Enligt åklagaren har ansvariga inte vidtagit tillräckliga säkerhetsåtgärder gällande staketets bristande utformning och inte heller vidtagit andra säkerhetsåtgärder.

– Staketet var en känd säkerhetsrisk för de åtalade. Trots detta har staketet inte åtgärdats och man har inte heller vidtagit andra åtgärder som att t.ex. spärra av området där staketet var lågt eller placera en pedagog med uppsikt över staketet.  Underlåtenheten att vidta säkerhetsåtgärder menar jag var avgörande för att 4-åringen tog sig till poolen och drunknade, säger kammaråklagare Cecilia Tepper i ett pressmeddelande.

(Arkivbild)

Enligt lag ska poolanläggningar ha ordentliga säkerhetsskydd och att skyddet mot barnolycksfall särskilt ska uppmärksammas, men familjen som äger poolen anses inte vara straffbart oaktsamma enligt åklagaren.

– Poolen ligger på baksidan av deras hus och poolskyddet har i vart fall delvis varit på. Några i familjen har varit hemma och haft viss uppsikt över den. Utifrån en sammantagen bedömning menar jag att de inte har varit straffbart oaktsamma och därför åtalar jag inte dem, säger Cecilia Tepper.

Åklagaren väcker också talan om företagsbot och yrkar stiftelsen som äger fastigheterna inklusive tomten ska betala en företagsbot om 1,5 miljoner kronor.

– Stiftelsen har inte gjort vad som skäligen kunnat krävas för att förebygga brottsligheten. De har känt till att staketet borde åtgärdats men har haft olika uppfattning om när det skulle göras och graden av säkerhetsrisk. Enligt hyresavtalet ansvarar stiftelsen för skötsel av bl.a. staket. Jag anser att det kunnat krävas att staketen på förskolans gård förhindrade att barn som vistas på förskolan rymmer utan vuxens tillsyn. Summan som jag yrkar på är en avvägning utifrån omständigheterna i detta fall, säger kammaråklagare Cecilia Tepper.

Idag väcktes åtalet mot tre personer för vållande till annans död.

Pådrag efter drunkningsolyckan i Södertälje den 14 juni.

Dela artikeln