🕝 1 minuter
Personal meter ifrån när ett fordon exploderade på Scania
Publicerad 18 april 2023 06:00
Uppdaterad 18 april 2023 03:05

Foto: Alexander Isa.

En allvarlig händelse inträffade på Scania i fredagen den 31 mars, vilket har anmälts till Arbetsmiljöverket av arbetsgivaren.

Måndag den 3 april, anmäldes en arbetsolycka till Arbetsmiljöverket efter att en kortslutning orsakade en explosion i ett fordon. Incidenten inträffade när ett BEV-fordon, Battery Electric Vehicle, kördes in i en tvätthall, men efter tvättningen startade inte bilen och felkodsutläsning utfördes utan framgång. På plats fattades då ett beslut att lämna bilen i tvätthallen över helgen.

Veckan därpå, på måndagen, lyckades personalen att starta bilen, men när den skulle rullas fram för att räta upp hjulen hände något allvarligt.

Efter att VCB-systemet startades upp inträffade en kortslutning, vilket resulterade i en explosion med en kraftig smäll och tryckvåg. En medarbetare som befann sig inne i bilen riskerade att träffas av en flygande plastartikel som slungades iväg av explosionen. En praktikant stod cirka en meter framför bilen riskerade att träffas av en plastartikel samt en ljusbåge med en kortslutningsström.

Lyckligtvis kom ingen person till skada, men efter händelsen rullades bilen ut med hjälpverktyget för att undvika skador på byggnaden eller på medarbetare om termisk rusning skulle uppstå i fordonets batteri.

Den allvarlig händelse kommer att undersökas noggrant av Arbetsmiljöverket och Scania för att förhindra att liknande olyckor inträffar.

(Annonslänk)

Dela artikeln