🕝 1 minuter
Person misstänkt för människohandel - Lurade till sig 2 miljoner kronor
Publicerad 12 mars 2022 01:00
Uppdaterad 12 mars 2022 01:00

Advokaten Peter Ataseven.

Under 2021 identifierade Migrationsverket cirka 350 fall av misstänkt människohandel. Nu misstänks en person, skriven i Södertälje, för att ha utnyttjat 10 personer från Indien mellan åren 2017 till 2021.

Den misstänkte lurade hit personerna från Indien för att sedan utnyttja dem på arbetsmarknaden, nu är mannen häktad i sin utevaro.

– De har arbetat för honom, men inte fått någon lön, säger advokaten Peter Ataseven, som representera alla tio målsägande, till Telgenytt.

Mellan åren 2017 till 2021 har den misstänkte bistått med att ta hit personerna till Sverige på arbetstillstånd, och för det har han enligt advokaten tagit 200 000 kronor för.

– Han har tagit 200 000 kronor för att de ska få ett jobb, boende, en lön och andra villkor. Istället för ge personerna det dem kommit överens om så har de inte fått någon lön alls och de villkor som kommit överens har inte infriats, säger advokaten.

– Man kan säga att han utnyttjat dem i någon form av tvångsarbete, säger advokaten Peter Ataseven som företräder alla 10 personerna, fortsätter Ataseven.

Personerna betalde i god tro för det som utlovades, men väl i Sverige utnyttjades de att jobba för den misstänkte personen utan att ersättas med någon lön. Nu riskerar alla få återvända tillbaka till Indien då uppehållstillståndet satts i fara.

– Det har påverkat dem enormt, för de är i händerna på arbetsgivaren. Det är arbetsgivaren som gett personerna ett jobb och det är på grund av jobbet som de får stanna i Sverige. Nu när jobbet rycks ifrån dem så är uppehållstillståndet i fara, så de är jätteoroliga. Risken är att de får återvända, säger advokaten Peter Ataseven till Telgenytt.

Personen som är skriven i Södertälje står nu är häktad i sin utevaro, misstänkt för människohandel.

Dela artikeln