🕝 2 minuter
Orsakerna som möjliggjorde att mördaren kunde fritas
Publicerad 25 juni 2023 20:41
Uppdaterad 25 juni 2023 20:49

Foto: Daniel Ekendahl/Ur polisens förundersökning

En dömd mördare fritogs i samband med ett läkarbesök i centrala Södertälje. Enligt Kriminalvårdens incidentutredning var det tre orsaker som bidrog till att fritagningen kunde ske, rapporterar Expressen.

Det var på den 9 april som maskerade personer med pistolliknande föremål fritog den 17-åring som blivit dömd för mord på Delta Gym i Stockholm. Vid dödskjutningen i mars förra året var han bara 16 år när han av misstag sköt trebarnspappan och ordningsvakten Fredrik Andersson till döds. Hans verkliga måltavla var en Bandidosmedlem.

Han dömdes till 2 år och 11 månader till sluten ungdomsvård, men har skärpts i hovrätten till fyra år. Kort efter placering på SiS strax utanför Södertälje klagade han på tandverk varpå ett besök på Folktanvården bokades in. I samband med ett läkarbesöket i centrala Södertälje överraskades Kriminalvården av maskerade personer som fritogs honom, beväpnade med pistolliknande föremål.

Enligt Expressen, som har tagit del av Kriminalvårdens incidentutredning, handlar det om tre punkter som var centrala för att han kunde fritas.

17-åringen vid mordet i Stockholm. Bild: Ur polisens förundersökning

Första punkten är att 17-åringen informerades om besökstiden för sitt tandläkarbesök, som var planerat till klockan 9.45 den 13 april. Han hade också tillgång till utrustning för att kommunicera och planera fritagningen. Andra punkten är att NTE missade att kontrollera om information hade undanhållits, och rutan för detta var ifylld med ”Nej”. Transportplaneraren erkänner att han missade att rutan var ifylld och skulle ha ändrat tiden om han hade märkt det. Tredje punkten är att NTE inte fick tillgång till Sis säkerhetsbedömning, som är avgörande då personen är klassificerad som ”mycket hög” i transportklassificeringen.

Beslut fattat om åtgärder som ska höja säkerheten vid transporter.
Bland annat kommer Kriminalvården att ha möjlighet att använda civila bilar och civil personal. För att minska risken för fritagningar kommer en del av Kriminalvårdens fordon nu att anonymiseras.

– Efter fritagningen i Södertälje har vi valt att stripa av ett x antal fordon för att göra oss inte fullt lika synbara, sade Magnus Brusbäck, chef på Kriminalvårdens nationella transportenhet i Stockholm, till SVT.

Läs även: – Höjer säkerheten efter fritagningen i Södertälje

(Annonslänk)

Dela artikeln