🕝 1 minuter
Oroliga Södertäljebor efter "Hesa Fredrik-testet" - Hördes dåligt
Publicerad 17 mars 2022 01:00
Uppdaterad 17 mars 2022 01:00

Hesa Fredrik. Foto: MSB.

Den 7 mars testades den återkommande varnings- och informationssystem Hesa Fredrik. Larmet utgörs av ett utomhuslarm i form av en tjutande tyfon, dels av meddelanden i radio och TV.

Efter testet har flera Södertäljebor har hört av sig till Södertälje kommun och framfört att utomhuslarmet har brister som gör att budskapet inte når fram.

Larmet, Hesa Fredrik, testas fyra gånger per år för att kontrollera att den fungerar som den ska. Måndagen den 7 mars klockan 15:00 testades utomhusvarningen igen, men enligt flera Södertäljebor når budskapet som den bör göra.

Enligt kommunen har flera hört av sig och uppgett att VMA-signalen hördes dåligt, annorlunda eller inte alls.

Ljudsändaren har enligt uppgifter bytts från tryckluftsaggregat till elektroniska, vilket påverkat ljudet som blivit annorlunda och hörs möjligtvis något lägre i Södertäljes tätort. Däremot ska ska ljudet kunna tränga igenom bakgrundsljuden bättre.

”Anledningen till bytet är bland annat att det är möjligt med talande budskap med den elektroniska varianten. Alla ljudsändare är dock ännu inte utbytta men målsättningen är alltså att alla ska bytas från tryckluftsanläggning till elektroniska.”, skriver Södertälje kommun på sin hemsida.

Dela artikeln