🕝 2 minuter
Organiserad brottslighet har nästlat sig in i politiken
Publicerad 29 augusti 2022 11:28
Uppdaterad 29 augusti 2022 12:01

Föregående veckan avslöjade Acta Publica, Sveriges ledande researchföretag, att över 200 SD-kandidater kopplas till högerextremism.

Nu avslöjar Acta i en ny kartläggning att politikiska kandidater, i synnerhet Sverigedemokrater, med starka band till den organiserade brottsligheten runt om i Sverige, nästlat sig in i maktens korridorer.

Kampen mot den organiserade brottsligheten står högt på agendan i valet 2022 där lag och ordning ligger i topp bland de viktigaste sakfrågorna.

Enligt Acta Publica pekar forskare på att det är de kriminella mc-gängen som tillsamman utgör den största gruppen bland dem som ägnar sig åt organiserad brottslighet, men debattens fokus har skiftats.

– Den västbeklädda Mc-medlemmen står inte längre i rampljuset. Att den kriminalpolitiska debattens strålkastarljus har vänts bort från mc-gängen innebär att de kan jobba i det fördolda, skriver Acta Publica i rapporten.

På 1990-talet inträffade 11 mord, 74 mordförsök och uppemot 100 personer skadades runt om i norden i det så kallade ”stora nordiska mc-kriget” och kopplades bland annat till Bandidos och Hells Angels.

Hells Angels finns på flera platser runt i världen. Här en medlem i USA. Foto: Cc.

Sedan valet 2018 sitter ett tjugotal kandidater, med kopplingar till den kriminella mc-miljön, på en rad tunga poster på flera platser runt om i landet för att påverka politiken i Sveriges kommuner, regioner och riksdag.

Bland annat sitter de på positioner som ordföranden, ledamöter i kommunfullmäktige, attraktiva stolar inom kommunens nämnder såsom i arbetsmarknadsnämnden, kommunrevisionen, miljö- och byggnämnden samt inköps- och upphandlingsnämnden. Enbart 2018 betalde staten ut 847 miljarder kronor till privata företag och organisationer genom offentlig upphandling.

Granskningen visar att hundratals kandidater som kopplas till organiserade kriminella mc-nätverken Bandidos och Hells Angels har försökt, samt i varierande utsträckning, lyckats komma in i maktens korridorer. Drygt 150 av dessa har stått på riksdagspartiernas kandidatlistor.

I den nya rapporten framgår det att 64 kandidater, med koppling till organiserad brottslighet inom kriminella mc-gäng, står på riksdagspartiernas listor inför valet 2022.

– Bland dessa finns tidigare presidenter och officerare i mc-klubbar styrda av Hells Angels och Bandidos, och ett tjugotal kandidater som har varit nära länkade till organisationerna, skriver Acta Publica.

Cirka 60 procent av personerna, med kopplingar till organiserad brottslighet som kandiderar till kommuner, regioner och riksdag, står på Sverigedemokraternas listor.

Dela artikeln