Södertälje kommun
🕝 1 minuter
Ökande TBE-fall - Södertälje bland de hårdast drabbade
Publicerad 21 juli 2023 06:00
Uppdaterad 21 juli 2023 00:03

Foto: Pixnio

Antalet fall av fästingburna TBE-smittan fortsätter att öka i Sverige, och Stockholms län är ett av de värst drabbade områdena. – Vi rekommenderar alla som rör sig i gamla och nya riskområden att vaccinera sig, säger Jenny Grimstig, personskadechef på If.

Allt fler svenskar insjuknar i den fästingburna TBE-smittan. En anledning till ökningen är att fästingarna sprider sig över ett större geografiskt område. Stockholms län har drabbats särskilt hårt, med en ökning på 30 procent under de senaste tio åren. Haninge kommun toppar listan över antal TBE-fall 2022, medan grannkommunen inte rapporterade några fall.

Södertälje kommun hamnar på tredje plats med flest antal TBE-fall under 2022, med totalt 8 fall. I grannkommunen Nykvarn noterades däremot inga fall av TBE.

Tidigare var fästingproblemen främst koncentrerade till Mälardalstrakten, men nu sprids smittan över hela landet. Under 2022 rapporterades TBE-smitta i elva kommuner som aldrig tidigare haft fall. I Stockholms län noterades TBE-fall i 18 av 26 kommuner, med flest fall i Haninge. Totalt hade kommunen 13 TBE-fall.

Dela artikeln