🕝 2 minuter
Ökad stress och oro hos unga med diabetes - stöd saknas
Publicerad 6 januari 2025 08:00
Uppdaterad 6 januari 2025 12:17
Foto: PickPik

En ny enkät från visar att nästan två av tre unga med diabetes påverkas psykiskt av sjukdomen och oroar sig för framtida hälsa.

En ny undersökning från Ung Diabetes, som är en del av Svenska Diabetesförbundet, visar att 64 procent av unga mellan 15 och 30 år med typ 1-diabetes känner att deras mentala hälsa påverkas negativt av sjukdomen. Särskilt kvinnor uppger att de upplever en större psykisk belastning.

Många i denna grupp lever med en ständig medvetenhet om sin sjukdom – två av tre uppger att de minst en gång i timmen tänker på eller hanterar sin diabetes, och en lika stor andel oroar sig för hur sjukdomen kan komma att påverka deras långsiktiga hälsa.

Enkäten visar också att behovet av psykosocialt stöd är stort: hälften av deltagarna säger att de önskar stöd från vården. Trots detta är det en av fyra som inte får något stöd, och bland dem som fått hjälp upplever en av tre att stödet inte varit tillräckligt effektivt.

– Det är hjärtskärande att ta del av de personliga berättelser som har kommit till oss via vår nya kartläggning. Att behöva hantera en allvarlig kronisk sjukdom varje dag, året om och samtidigt inte känna sig sedd eller hörd av diabetesvården är oacceptabelt, säger Clara Bengtsson, från Ung Diabetes.

Vid vårdbesök är det många som saknar möjligheten att prata om den psykiska påverkan sjukdomen innebär. Totalt 43 procent uppger att samtalen fokuserar enbart på den fysiska hälsan, och 29 procent av dessa skulle vilja att vården även omfattade frågor kring livskvalitet och psykosocialt stöd.

Ung Diabetes efterlyser nu ett ökat fokus på psykosocialt stöd inom vården för unga med typ 1-diabetes, för att bättre möta deras behov av stöd och minska deras oro för framtiden.

- Om du lider av psykisk ohälsa och inte får den stöttning du önskar av vården kan även den fysiska hälsan ta stryk på både kort och lång sikt. Ett sämre psykiskt mående kan göra att du inte orkar prioritera bra blodsockervärden, vilket i sin tur kan orsaka akuta livshotande situationer. Vården måste ta det psykiska måendet på allvar hos unga personer med diabetes och prioritera det psykosociala stödet, säger Clara Bengtsson.

Dela artikeln