🕝 3 minuter
Ödesmatch väntar NIF – supportrarna laddade
Publicerad 15 mars 2024 22:11
Uppdaterad 2 maj 2024 11:12

Så här såg det ut när NIF tog klivet upp till SSL – kan det bli lika rött-svart även i Uppsala under lördagen?.
Foto: RG Foto-Media

Under lördagens spelas den sista matchen av grundserien i SSL. NIF behöver åtminstone 2 poäng och måste hoppas på att resultaten går deras väg när deras konkurrenter ställs mot topplagen.

Efter den senaste förlusten mot Mullsjö står det klart att Helsingborg undviker nedflyttningsstriden, vilket lämnar tre lag i farozonen för att åka ur SSL: Nykvarn, AIK och Karlstad. 

NIF, som hade varit i en bättre sits inför den sista omgången med en seger mot Mullsjö, måste nu i stället förlita sig på att de andra resultaten går deras väg mot AIK och Karlstad, som kämpar för att bibehålla sin plats i SSL.

NIF, Karlstad och AIK är inblandade i nedflyttningsstriden
Foto: Egen

Det har varit en spännande kamp om slutspelsplatserna och nedflyttningsstrecket i SSL de senaste omgångarna. Medan det för några omgångar sedan stod klart att Hagunda inte skulle kunna hålla sig kvar, har frågan om vilket lag som ska göra dem sällskap vid nedflyttningsstrecket varit osäker.

NIF, som inte har haft någon imponerande form på bortaplan, har även haft svårigheter att säkra tillräckligt med poäng hemma för att hålla avståndet till nedflyttningsstrecket. Samtidigt har konkurrenten Karlstad, som har visat fin form de senaste omgångarna, tagit ett rejält steg framåt och leder med en poäng före NIF. Å andra sidan har AIK, som hade möjlighet att säkra sitt SSL-kontrakt förra omgången i sin sista hemmamatch mot Kalmar, drabbats av en stor förlust med 4–13 i Solnahallen.

Hagunda, som inte längre har något att spela för, kommer naturligtvis att vilja påverka vilket lag som följer dem ner till Allsvenskan nästa säsong. Under de senaste matcherna har Hagunda testat ett nytt spelsystem inför den kommande säsongen och, utan någon press, gjorde de en solid prestation mot Helsingborg när de förlorade med minsta möjliga marginal.

#29 nådde en ny milstolpe under matchen mot Mullsjö
Foto: RG Foto – Media

Senast NIF och Hagunda möttes, i december, vann NIF klart med 7–2 i Furuborghallen. Denna gång står det mer än tre poäng på spel, och flera spelare finns på skadelistan. Det förväntas även en stor hejarklack på IFU Arena i Uppsala, med uppgifter om minst 150 supportrar som kommer att stötta laget.
En nyckelspelare för NIF är hemvändaren Markus Jonsson, ledaren av den interna assistligan med 16 assist, som nådde en imponerande milstolpe under den senaste matchen mot Mullsjö – hans 300:e framträdande i SSL under sin karriär. Med sin tolfte raka säsong i SSL förväntas Jonsson spela en betydande roll under lördagens match.

Här är de förutsättningar som NIF behöver hålla koll på inför den avgörande omgången:

Scenario 1:

  • Karlstad och AIK förlorar sina matcher.
  • Nykvarn tar minst 1 poäng.

Det är viktigt att notera att det inte räcker för Nykvarn att endast ta 1 poäng, eftersom de i så fall hamnar på samma poäng som Karlstad. I det fallet avgörs placeringen enligt målskillnad, där NIF för närvarande har en fördel på 10 mål. För att säkerställa överlevnad måste NIF vinna med en marginal på minst 5 mål, samtidigt som Karlstad förlorar med samma marginal.

Scenario 2:

  • Karlstad tar endast 1 poäng.
  • AIK tar endast 1 poäng.
  • Nykvarn tar minst 2 poäng.

För att NIF:s chanser ska leva måste både Karlstad och AIK misslyckas med att vinna sina matcher. Nykvarn kan inte heller förlora sin match, då de redan befinner sig under nedflyttningsstrecket.

Det är utan tvekan en nervpirrande sista omgång av grundserien 23/24, där varje mål och varje resultat kommer att vara av avgörande betydelse för NIF:s öde.


Matchen går att följa via Sportexpressen TV här:

Dela artikeln