🕝 1 minuter
Nytt projekt inleds på förlossningen i Södertälje
Publicerad 31 maj 2023 11:59
Uppdaterad 31 maj 2023 11:59

Pressbild: Södertälje Sjukhus.

Förlossningsavdelningen i Södertälje vill minska koldioxidutsläpp med två tredjedelar genom cirkulära plastförkläden. Nu har pilotprojektet inletts och kommer att pågå under ett års tid.

– På Södertälje använder vi cirka 75 000 plastförkläden per år, säger Elin Hedlund, chefbarnmorska på BB Förlossningen Södertälje

Genom att sortera och återvinna förklädena kan avdelningen minska sina koldioxidutsläpp med två tredjedelar. Projektet involverar en hållbarhetsstrateg, chefbarnmorska, undersköterskor och representanter från verksamhetsledningen och försörjningen.

Elin Hedlund, chefbarnmorska och Ingela Jacobson, undersköterska på BB Förlossningen Södertälje. Pressbild

Under pilotprojekt på BB Södertälje kommer de att använda cirkulära plastförkläden i en annan färg än de vanliga förkläderna. Efter användning samlas de in och komprimeras på sjukhuset innan de transporteras till en uppsamlingsplats i Sverige. Där smälts de ner till pellets som används för att tillverka nya förkläden. Varje förkläde kan cirkuleras 6 till 7 gånger innan det kastas.

 – En faktor som gör att vi verkligen tror på det här projektet är att vi har en personalgrupp som är mycket engagerad i miljöfrågor och intresserad av att kunna minska vår miljöpåverkan, säger Hedlund.

Projektet, som involverar Elin Hedlund, chefbarnmorska, Ingela Jacobson och Virpi Nordmark, undersköterskor, samt representanter från hållbarhetsstrategin, verksamhetsledningen och försörjningen, pågår under ett år och startade den 29 maj.

Dela artikeln