🕝 1 minuter
Nytt lagförslag tillåter gårdsförsäljning av alkohol
Publicerad 8 juni 2024 05:00
Uppdaterad 8 juni 2024 05:00
Foto: Pexels

Småskaliga producenter kan snart få möjlighet att sälja sina drycker direkt till besökare, om det nya lagförslaget blir verklighet 2025. - Äntligen, säger Benjamin Dousa, vd på Företagarna

Regeringen har presenterat ett nytt lagförslag som tillåter gårdsförsäljning av alkohol i Sverige. Förslaget omfattar alla typer av drycker, dock med kravet att vinets druvor måste produceras på plats.

- Sveriges besöksnäring har väntat på det här beskedet i decennier och kommer leva till nya besöksmål som lockar gäster, fler i arbete och nya skatteintäkter. Förslaget är mycket bättre än det som har spekulerats om i media senaste månaderna och fler kommer att omfattas, säger Benjamin Dousa.

Försäljningen gäller hantverksmässig och småskalig tillverkning och får endast ske till besökare som betalat för exempelvis en guidad tur eller föreläsning. Dessutom kommer det att finnas begränsningar för hur mycket dryck som får säljas på plats.

Lagförslaget är planerat att träda i kraft under första halvåret 2025 och förväntas få stor betydelse för omkring 600 bryggerier, destillerier och andra tillverkare av jästa drycker i Sverige.

- Dock kritiserar Företagarna volymbegränsningarna, vilket innebär att mellanstora och stora producenter inte omfattas. Det kan minska drivkrafterna för företag under gränsen att växa, och stora, internationellt kända, varumärken som kan locka internationella turister omfattas inte, säger Benjamin Dousa, vd på Företagarna.

Dela artikeln