🕝 1 minuter
Nu börjar nya råd och restriktioner gälla från FHM
Publicerad 2 december 2021 01:00
Uppdaterad 2 december 2021 01:00

Från den 1a december börjar de nya föreskrifterna att gälla. Det är offentliga tillställningar och allmänna sammankomster som de nya restriktionerna berör.

Möjligheten för arrangörer av allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus att begära vaccinbevis införs med. Föreskrifterna gäller för tillställningar och sammankomster på över 100 människor. 

Det är återigen dags för restriktioner på offentliga miljöer med anledning av den pågående pandemin. De nya föreskrifterna kommer bland annat göra det möjligt för arrangörer att kräva vaccinpass av besökare. 

Om man som arrangör kräver vaccinpass får man fortsätta bedriva sin verksamhet utan att begränsa antalet deltagare, vilket, exempelvis, arrangören SF Bio kommer att göra.

De grundläggande smittskyddsåtgärderna, möjlighet till handtvätt, sätta upp information kring hur smittspridning kan undvikas samt att ge information till personal kring åtgärderna, behöver fortfarande följas.

Om man är under 18 år behöver man inte visa upp ett vaccinbevis. 

Väljer man som arrangör att inte kräva vaccinpass gäller nya restriktioner. Arrangören måste erbjuda anvisade sittplatser till besökare, tillåta max åtta personer per sällskap, samt hålla minst en meters avstånd per sällskap. 

Arrangörer behöver även följa Folkhälsomyndighetens allmänna råd och bevaka trängseln vid lokalen, sprida ut besökarnas ankomsttid, markera avstånd och ha alternativ till fysiska köer. Det måste även finnas möjlighet för besökarna att hålla god handhygien.  

De nya råden och restriktionerna har införts som förebyggande åtgärder efter att flera europeiska länder sett en uppgång av antalet fall under hösten. 

Restriktionerna gäller evenemang som bio, nattklubb, gudstjänster eller konserter.

Restriktionerna berör än så länge inte restauranger, gym eller butiker.

Den nya varianten Omicron har inte spelat in på de nya råden och restriktionerna, då besluten om de nya åtgärderna togs innan virusvarianten upptäcktes i förra veckan. 

Nu inför SF covidpass på bio

Dela artikeln