🕝 1 minuter
Nya gratis parkeringsregler i Södertälje från april
Publicerad 15 februari 2024 06:00
Uppdaterad 14 februari 2024 19:06

Arkivbild

Södertälje kommun introducerar nya parkeringsregler från och med 1 april 2024, med två timmar gratis parkering på Sorbonneparkeringen och Torekällskolans parkering.

I ett initiativ för att öka handeln i stadskärnan, har Södertäljes Tekniska nämnd godkänt förslag om två timmars gratis parkering på Sorbonneparkeringen och Torekällskolans parkering. Denna reglering gäller alla helgfria dagar mellan 07-20, medan parkeringen är gratis utan tidsrestriktion under övriga tider. Parkeringsautomaterna på dessa platser kommer att tas bort för att undvika parkeringsfusk, och endast en app kommer att kunna användas för parkering.

Detta beror på att parkeringsplatserna främst har nyttjats av stadskärnans boende och arbetande, samt av pendlare, istället för av besökare. Enligt nämnden har denna typ av användning inte gynnat den lokala handeln i den utsträckning som den temporära lösningen avsåg.

(Annonslänk)

Detta beslut följer en utvärdering av tidigare temporära parkeringsregler under pandemin och syftar till att underlätta för besökare i stadskärnan. Samtidigt pågår upphandling av ett nytt betalsystem för att möjliggöra mer effektiv och hållbar parkeringsreglering i framtiden.

Samhällsbyggnadskontoret har också fått i uppdrag att presentera en utvärdering av dessa nya regler senast den 31 oktober 2024, för att överväga permanenta förändringar. De ekonomiska konsekvenserna av förslaget uppgår till cirka 3 miljoner kronor för 2024, och förväntas kunna hanteras inom nämndens befintliga budget.

Dela artikeln