🕝 1 minuter
Nya åtgärder för restauranger - Det här gäller
Publicerad 20 december 2021 01:00
Uppdaterad 20 december 2021 01:00
Uppdaterad 20 december 2021 01:00
![](https://telgenytt.se/content/images/wordpress/2022/06/2021_12_food_glass_dinner_restaurant_wine_silverware_eating_plate-106123.jpgd_.jpeg)
Efter en ökande smittspridning av coronaviruset har myndigheten infört nya allmänna råd och rekommendationer för att begränsa spridningen av covid-19.
Bland annat för att minska risken att hälso- och sjukvården blir för hårt belastad.
Lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen gäller fortfarande. För restauranger innebär ansvaret att minska trängsel och risk för smittspridning som omfattas av lagen.
I ett pressmeddelande på Folkhälsomyndighetens hemsida framgår det att den som driver ett serveringsställe ansvarar för att:
- Serveringsställets lokaler och tillhörande områden utomhus som besökare har tillträde till är utformade så att trängsel undviks och att besökare kan hålla ett från smittskyddssynpunkt säkert avstånd från varandra.
- Verksamheten i övrigt organiseras så att smittspridning bland besökare så långt som möjligt förhindras.
- Finns rutiner för hur smittspridning bland besökare kan förhindras.
Beslut om de allmänna råden infördes av Folkhälsomyndigheten den 8 december 2021.
De allmänna råden anger följande åtgärder:
- begränsa antalet besökare som vistas samtidigt på serveringsstället,
- möblera om eller på annat sätt skapa utrymme som gör att dina besökare kan hålla avstånd till varandra,
- markera avstånd på golvet eller på annat sätt markera vilket avstånd besökare bör hålla till varandra, och
- använda alternativa lösningar till köer såsom nummerlappssystem.
Dela artikeln