🕝 2 minuter
Nya 5G nätet etablerar sig i Södertälje - Se om din leverantör täcker ditt område
Publicerad 8 april 2022 02:00
Uppdaterad 8 april 2022 02:00

Foto: Alex Ataseven.

Den supersnabba 5G-uppkopplingen börjar ta fart i Sverige på riktigt och nu erbjuder flera mobilleverantörer uppkoppling även i Södertälje, men inte alla.

Den andra april skrev Telgenytt om att en ny 5G basstationen monterades klart i centrala Södertälje som kommer ge upphov till en mängd innovationer och häftig teknik. Nya 5G bidrar även till högre datahastigheter, kortare svarstider och drivs av 100 procent förnybar el. 

I takt med att vi använder allt fler avancerade tjänster i våra mobiler och andra uppkopplade enheter behövs ett större behovet av data.

Enligt uppskattningar stödjer 5G anslutning upp mot 100 gånger fler enheter och hjälper utvecklingen av bland annat artificiell intelligens och maskininlärning. Exempelvis kan säkerhetssystemet för bilar förebyggs med 5G kan genom blixtsnabba responser.

Med 5G får vi även snabbare hastighet i mobilerna och en hastighet på upp till 20 Gigabit per sekund kan uppnås, högre än både 4G och 4G LTE.

Fördröjning minskas avsevärt, kanske så lågt som 1-2 millisekunder mot dagens 4G som levererar på 50 millisekunder .

Telgenytt har sammanställt fem mobiloperatörer genom operatörernas egna täckningskartor. De flesta har byggt ut och täcker stora delar av centrala Södertälje, men sämst med att erbjuda Södertäljeborna 5G är Tre.

Tre erbjuder ingen 5G alls tills sin kunder, får vänta ett tag till för kunna nyttja den snabba 5G-uppkopplingen.

Se om din mobiloperatör täcker ditt område

TRE har sämst 5G täckning i Södertälje. Täckningskarta Tre.
Täckningskarta Telia
Täckningskarta Tele 2
Täckningskarta Telenor

Dela artikeln