Uppdaterad 18 februari 2023 20:47
Foto: Kriminalvården
Enligt statistik från Kriminalvården är nästan en femtedel av alla livstidsdömda 30 år eller yngre. Men med anledning av den senaste tidens lagändringar kan andelen unga bli än större framöver.
Efter den senaste tidens lagändringar kommer både fler och yngre dömas till lagens strängaste straff. Livstidsdom.
– Man kan tänka sig att yngre personer framöver kommer att stå för en större andel bland dem som döms till livstid, säger Dennis Martinsson, doktor i straffrätt, till Nyhetsbyrån Siren.
Antalet livstidsdömda i Sverige har ökat och vid årsskiftet 2022/2023 avtjänade 184 personer ett livstidsstraff, varav nio var kvinnor och 175 var män. Den äldsta livstidsdömde är en 94-åring medan den yngsta är en 22-årig man som dömdes i Danmark för ett dubbelmord och senare flyttades till Sverige för att avtjäna sitt straff. Totalt är 32 av de livstidsdömda 30 år eller yngre.
Två lagändringar kan leda till ökad andel unga livstidsdömda i framtiden. En av lagändringarna, som började gälla 2020, gör det möjligt att döma fler personer till livstids fängelse för mord. Den andra lagändringen, som började gälla för lite drygt ett år sedan, gör det möjligt att döma även 18-20-åringar till livstids fängelse vid särskilt allvarliga brott.
(Annonslänk)
– Domstolarna verkar ha följt det som var tanken och det förklarar att antalet som avtjänar ett livstidsstraff har ökat, för domstolen använder den påföljden i större utsträckning. Det finns några fall som fortfarande är under prövning efter den här lagändringen. På sikt kan den resultera i att fler personer kan dömas till livstid, säger Dennis Martinsson vid Stockholms universitet.
Majoriteten av de som avtjänar livstidsstraff har dömts för mord, men det finns cirka 20 brott som kan leda till livstids fängelse enligt straffskalan, inklusive grovt sabotage, grov mordbrand och grovt spioneri.
– Generellt kan man säga att det handlar om allvarliga våldsbrott, eller brott som riktar sig mot och skadar eller riskerar att skada samhället, säger Dennis Martinsson.
Enligt Kriminalvården är snittåldern för livstidsdömda vid årsskiftet 44 år – en snittsiffra som med stor sannolikhet kommer sjunka.