Södertälje kommun
🕝 2 minuter
Ny statistik: Kraftig brist på utbildad förskolepersonal
Publicerad 15 november 2024 05:00
Uppdaterad 15 november 2024 05:00
Foto: Pexels

Över hälften av de anställda i Södertäljes förskolor saknar rätt utbildning, medan grannkommunen Nykvarn har en avsevärt högre andel utbildad personal.

En ny sammanställning av Sveriges Lärare visar att 52 procent av personalen i Södertälje kommuns förskolor saknar förskollärarexamen eller barnskötarutbildning. Enbart 32 procent har förskollärarexamen, en siffra som ligger långt under vad som anses nödvändigt för att upprätthålla en god pedagogisk kvalitet. Totalt saknas över 300 behöriga lärare i Södertäljes förskolor, enligt rapporten, som baseras på Skolverkets statistik.

- Det är skamligt. Hur tänker politiker när de väljer att inte satsa på barnens viktiga tidiga lärande? säger Anna Olskog, ordförande för Sveriges Lärare. Alla barn måste garanteras undervisning av behöriga lärare i förskolan oavsett var de bor i landet. Allt annat är helt fel väg att gå, säger hon.

Södertälje är en av de kommuner i Stockholms län som sticker ut när det gäller andelen outbildad personal inom förskolan. Bara tre kommuner i hela Sverige når den rekommenderade nivån, där två tredjedelar av förskolepersonalen har en förskollärarexamen. I landet som helhet har 41 procent av personalen denna examen, vilket också understryker den nationella bristen.

- Den kunskap och trygghet rätt utbildad personal bidrar med är ovärderlig. Regeringen måste ta detta på allvar nu. Eftersom förskollärare har ansvaret för undervisningen i förskolan blir det oerhört tufft för dem när de har för många outbildade kollegor. Då blir planeringstiden ännu viktigare. Det måste regleras i lag eller i avtal, säger Anna Olskog.

Problemet är inte bara en fråga om kvalitet för barnens lärande och omsorg, utan påverkar även arbetsmiljön för de anställda. En enkät från Sveriges Lärare visar att 86 procent av de utbildade lärarna i förskolan upplever att bristen på behöriga kollegor leder till högre arbetsbelastning och ökat behov av planeringstid.

Jämfört med andra kommuner i Stockholms län är skillnaderna stora. På Lidingö saknar hela 63 procent av förskolepersonalen rätt utbildning, medan grannkommunen Nykvarn har en betydligt högre andel utbildad personal med 44 procent som innehar förskollärarexamen.

Den växande bristen på utbildad förskolepersonal i Södertälje och andra delar av landet sätter press på kommunerna att agera för att kunna säkerställa en hållbar och kvalitativ förskoleverksamhet.

Dela artikeln