Uppdaterad 15 april 2025 08:00

Lärarbehörigheten i Södertäljes grundskolor har nått sin högsta nivå på över ett decennium. Enligt ny statistik från Skolverket har 73 procent av lärarna nu legitimation och ämnesbehörighet.

Lärarbehörigheten i Södertälje kommun har tagit ett tydligt kliv uppåt. Enligt ny statistik från Skolverket, som Sveriges Lärare analyserat, hade 73 procent av lärarna i kommunens grundskolor i oktober 2024 både lärarlegitimation och behörighet i minst ett undervisningsämne. Det är en ökning med fyra procentenheter jämfört med året innan – och den högsta nivån på över tio år.
Av de totalt 723 heltidstjänsterna i grundskolan (motsvarande cirka 800 lärare) var det 528 som uppfyllde kraven på både legitimation och ämnesbehörighet. Det innebär att Södertälje nu ligger i nivå med rikssnittet, där behörigheten ligger på 72,6 procent.
– Det är positivt att behörigheten i Södertälje ökar, men läget i landet är samtidigt allvarligt. Vi ser på flera håll att nedskärningarna i svensk skola gör att huvudmän väljer bort behöriga lärare till förmån för obehörig billigare arbetskraft. Det är oacceptabelt och ett svek mot elever och de behöriga lärare som får en ökad arbetsbelastning, säger Anna Olskog, ordförande för Sveriges Lärare.

Trots ökningen är Södertälje inte bland de bäst rankade kommunerna i landet. Med en 107:e plats av 290 ligger kommunen i mitten av listan. I topp finns Vadstena med 91 procent behöriga lärare, medan Övertorneå har landets lägsta nivå på 44 procent.
– Alla elever, oavsett var de bor, förtjänar att bli utbildade av legitimerade och behöriga lärare. Både arbetsgivare och staten måste ta ett faktiskt och bindande ansvar för att locka folk till läraryrket. Det kräver rejäla satsningar på lön, arbetsmiljö och kompetensutveckling, säger Anna Olskog.
Sammantaget visar statistiken att lärarbehörigheten ökar i 18 av 26 kommuner i Stockholms län. Den mest påtagliga förbättringen syns i Sigtuna – men Södertälje står också för ett tydligt positivt trendbrott.