Uppdaterad 14 september 2024 11:00
På sjukhuset arbetar en särskild sepsisgrupp för att förbättra vården av sepsis. Genom snabbare diagnoser och behandling hoppas man kunna rädda fler liv och förbättra vården.
Igår, den 13 september, uppmärksammades den internationella sepsisdagen, World Sepsis Day, som sätter ljuset på detta livshotande tillstånd.
Sepsis, även känt som blodförgiftning, är en av de vanligaste orsakerna till sjukhusvård och ett av de dyraste sjukdomstillstånden. För att möta detta har sjukhusets sepsisgrupp tagit fram ett nytt vårdförlopp som ska säkerställa att fler patienter med sepsis upptäcks tidigt och får rätt behandling.
- Med små medel och snabbt agerande kan vi inom sjukvården rädda många liv och förbättra sepsisvården, säger Elin Erlandsson, projektledare för sepsisgruppen, sjuksköterska och verksamhetsutvecklare på VO Akut, i ett pressmeddelande.
Gruppens arbete syftar till att göra vården mer enhetlig och jämlik. Fokus ligger på att tidigt identifiera allvarliga sepsisfall och sätta in rätt behandling omgående. Varje timme utan diagnos ökar dödligheten med 7,6 procent, vilket gör snabb insats livsavgörande.
Ett viktigt steg i vårdförloppet är det nya sepsislarmet, som redan implementerats på akutmottagningen. Målet är att patienter med allvarlig sepsis ska få antibiotika inom en timme efter ankomst, vilket kraftigt kan minska risken för dödsfall.
- Sepsis är ett livshotande tillstånd som uppstår när immunförsvaret överreagerar på en infektion i kroppen och påverkar vitala organ som hjärtat, lungor och njurar. Sepsis är alltså en följd av en infektion som exempelvis lunginflammation, sårinfektion eller urinvägsinfektion, säger Kristoffer Löf, specialistläkare i internmedicin.
Det nya vårdförloppet omfattar även att patienter får korrekt diagnos och uppföljning efter utskrivning, för att säkerställa en trygg återhämtning.