🕝 1 minuter
NY RAPPORT: Utelunch billigare än mat i butik
Publicerad 15 maj 2023 15:18
Uppdaterad 15 maj 2023 15:18

Bild: Pexels

Enligt en ny sammanställning från SCB har priset på en utelunch ökat mer än priset på livsmedel i butik det senaste året. Trots detta har hemlagad mat blivit mer ekonomiskt fördelaktigt över hela 2000-talet.

– Priset på livsmedel i butik har procentuellt stigit mer än dubbelt så mycket som en dagens lunch på restaurang det senaste året, säger John Eliasson, prisstatistiker på SCB i ett pressmeddelande.

SCB:s Konsumentprisindex (KPI) visar att en dagens lunch på restaurang har blivit dyrare jämfört med att handla mat i butik det senaste året. Detta innebär att det hemlagade alternativet, som brukar vara det mest ekonomiska valet, har blivit relativt dyrare. Trots detta har det blivit allt mer förmånligt att laga sin egen mat till lunch sett över hela 2000-talet.

– En matlåda kan såklart variera väldigt mycket i pris beroende på vad man väljer att ha i den, men om vi utgår från att den följer den generella kostnaden för livsmedel i butik så har priset på en matlåda stigit med ungefär 20 procent det senaste året. Under samma period har det genomsnittliga priset på en dagens lunch ökat med strax under 9 procent, säger John Eliasson.

Prisökningen på utelunchen har överstigit den allmänna prisutvecklingen i Sverige sedan år 2000. Under samma period har priset på livsmedel i butik legat under den allmänna prisutvecklingen, även om det fanns år i början av 2000-talet då prisökningen på livsmedel var lägre än den allmänna prisökningen.

(Annonslänk)

Dela artikeln