Uppdaterad 26 juni 2024 13:49
En ny rapport från Sweco varnar för att antalet dagar med värmebölja i Stockholm kan öka dramatiskt till följd av klimatförändringar. År 2100 kan staden uppleva upp till 60 dagar med extrem hetta.
Klimatförändringarna påverkar Sverige snabbare än många andra delar av världen. Enligt en ny rapport från Sweco, som analyserar klimatdata från 24 europeiska städer, riskerar Stockholm att drabbas hårt. För närvarande är Stockholm en av de städer i Europa med snabbast stigande temperaturer, och år 2018 uppmättes 25 dagar med värmebölja i staden. Sweco varnar för att detta antal kan öka med 150 procent till år 2100, vilket innebär att Stockholm kan stå inför 60 dagar med extrem värme.
- Vi har inte anpassat våra städer och samhällen för dessa nya förhållanden. Vi är vana att bygga hus och organisera verksamheter som ska klara svår kyla, inte värme. Frågor relaterade till värme förbises ofta i strategier för klimatanpassning, eller är riktad endast till känsliga grupper. Vi behöver öka vår resiliens, ha ett bredare fokus på hela befolkningen och få in de här frågorna i planeringen av våra samhällen och städer, säger Martina Söderström, divisionschef för Environment & Planning på Sweco
Värmeböljor blir allt vanligare globalt sett. Mellan 2013 och 2022 ökade antalet värmeböljor med 94 procent jämfört med perioden 1986 till 2005. Denna utveckling är särskilt påtaglig i Europa, där temperaturen ökar snabbare än det globala genomsnittet. Detta har lett till att dödligheten till följd av värme har stigit med cirka 30 procent under de senaste 20 åren.
- Vi vet att värmeböljor innebär ökad risk för grupper som äldre, yngre och gravida, men det finns också en socioekonomisk dimension i frågan. Vi pratar nu om klimatjämlikhet, då vi ser att socioekonomiskt utsatta grupper riskerar att särskilt fara illa under värmeböljor. Därför blir det av oerhörd vikt att tidigt identifiera strategier och anpassa områden för att klara stigande temperaturer, säger Martina Söderström.
Trots att en tredjedel av Sveriges kommuner har åtgärdsplaner för att hantera extrem värme, saknar Stockholm ännu sådana planer. Med insikten om de ökade riskerna utvecklar staden nu strategier för att skydda sina mest utsatta invånare. Fokus ligger på att kartlägga sårbarheten hos skolor, förskolor och äldreboenden för att öka deras motståndskraft mot värmeböljor.
- Förutom alla risker som värmeböljor kan innebära för individen, får värmeböljor andra stora konsekvenser för hela samhället. Risken för bränder ökar, men vi ser också stor påverkan på jordbruk, djurhållning, bevattning och dricksvattenförsörjning och mycket mer. Det påverkar hela samhället, säger Söderström.
Värmeböljor är inte bara en sommarplåga; de utgör en betydande hälsorisk och påverkar hela samhället. Sweco betonar vikten av att snabbt vidta åtgärder för att möta denna utmaning och minska de negativa konsekvenserna av den stigande temperaturen.