🕝 1 minuter
Ny rapport om grov brottslighet på kommunnivå presenteras
Publicerad 18 oktober 2022 06:00
Uppdaterad 18 oktober 2022 10:49

Foto: Alex Ataseven.

Södertälje kommun presenterade under måndagen en rapport om sitt långvariga arbete mot den organiserade brottsligheten på kommunnivåPaxrapporten.

Rapporten kan ge tips till andra kommuner och myndigheter om hur brott motarbetas, men sammanfattar även kommunens nära samarbete med polisen som pågått i ett decennium.

– Det har funnits ett enormt sug från kommuner, politiker, företagare, forskare, myndigheter efter hur vi har arbetat vidare med vår tidigare myndighetssamverkan med bland annat polisen. En del av våra arbetssätt har vi kunnat diskutera med andra kommuners socialtjänst eller omsorgsverksamhet. I Pax-rapporten har vi lagt ihop vår samlade erfarenhet från andra områden såsom folkbokföringsfrågan, säger Anna Flink, säkerhetschef i Södertälje kommun i ett pressmeddelande.

Kommunprojektet Pax, som betyder fred på latin, baseras på ”Pax Romana”, Roms gyllene era då fred varade i över 200 år. I Paxrapporten har polisen samlat lärdomar om de brott som kommunen utsatts för genom åren, men beskriver även kommunkoncernens och polismyndighetens främsta uppgifter i den dagliga verksamheten.

Polisen sätter främst fokus på att beslagta pengar, punktmarkera platser och lagföra snabbare, medan kommunen aktivt arbetar med att bland annat att stoppa svarta hyreskontrakt, få bukt med tystnadskulturen och stoppa välfärdsfusket.

– Rapporten listar även många olika typer av organiserad brottsligheten genom åren, och hur Södertäljes kommunkoncern blivit utsatt för bedrägerier där man mjölkat välfärdssystemen på pengar till brottslig verksamhet, säger biträdande polischef Kristoffer Olofsson

Polisen och kommunen har även gemensamt skapat samverkansgrupper inom exempelvis välfärdsbrott, avfall, fokus unga och trygga bostadsområden.

Dela artikeln