🕝 2 minuter
Ny rapport: Granskning avslöjar brister i bygglovsverksamheten
Publicerad 8 november 2024 05:00
Uppdaterad 8 november 2024 05:00
Foto: Alexander Isa

Ernst & Youngs granskning av bygglovsenheten i Södertälje kommun avslöjar flera brister inom arbetsrutiner, ledarskap och hantering av bisysslor. Kommunen vidtar nu åtgärder för att förbättra processerna och arbetsmiljön.

Södertälje kommun har genom en oberoende granskning, beställd i maj 2024 och utförd av Ernst & Young, fått fram flera områden där bygglovsenheten har tydliga förbättringsbehov. Granskningen belyser brister i bygglovsprocessen, samverkan med andra myndigheter samt interna rutiner och ledarskap.

- Självklart ser jag allvarligt på de brister som granskningen pekar på. Samtidigt är jag stolt över att vi som kommun är öppna med våra utmaningar och använder externa, oberoende granskningar som en metod för att säkerställa transparens och kvalitet, säger stadsdirektör Magnus Gyllestad.
- Utredningen ger värdefull information om förbättringsområden. Att utveckla vår myndighetsutövning, som till exempel bygglovshantering, är en kontinuerlig process.

Magnus Gyllestad, stadsdirektör. Foto: Södertälje kommun.

Rapporten pekar även på problem inom hanteringen av bisysslor, där vissa anställda haft externa uppdrag utan tillstånd, något som strider mot kommunens riktlinjer. En av de anställda bedöms ha brutit mot dessa regler.

Vidare visar granskningen att det finns tecken på informationsläckor inom enheten och en ovilja att göra inspektioner i samverkan med polisen. Rapporten pekar också på splittringar inom enhetens arbetskultur, där vissa medarbetare förespråkar striktare tolkningar medan andra föredrar en mer pragmatisk linje. Detta har enligt Ernst & Young bidragit till en negativ arbetsmiljö.

Kommunen har beslutat att följa Ernst & Youngs rekommendationer för att genomföra nödvändiga förändringar. Som en del av detta har stadsdirektören Magnus Gyllestad gett tillförordnad samhällsbyggnadsdirektör Regina Kevius uppdraget att se över rutiner och riktlinjer kopplade till bygglovsverksamheten samt arbeta för att stärka arbetsmiljö och kultur på enheten.

HR-direktör Ulrika Semelius Kihlgren får också ett viktigt uppdrag: att tydliggöra kommunens riktlinjer för bisysslor och hur förtroendeskadliga bisysslor ska tolkas och bedömas. Dessutom ska hon ta fram stödmaterial och genomföra utbildningar om hantering av hot, våld och påtryckningar mot kommunens anställda, särskilt de som fattar myndighetsbeslut.

- Myndighetsutövning måste bedrivas med stor integritet där lagar, rutiner, praxis följs. Det måste vara tydligt vad som gäller och förväntas av både medarbetare och chefer. Utredningen visar att vi har ett rejält förbättringsarbete framför oss som måste påbörjas omgående, säger Regina Kevius.

Uppdragen ska redovisas löpande till stadsdirektören och slutrapporteras senast den 31 januari 2025.

Dela artikeln