🕝 2 minuter
Ny rapport: Barn i skilda hem har större utmaningar
Publicerad 20 februari 2025 08:00
Uppdaterad 20 februari 2025 08:00
Foto: Pexels

Barn som inte bor med båda sina föräldrar upplever oftare ekonomiska utmaningar, sämre psykiskt välmående och en svagare relation till den förälder de träffar mer sällan. Det visar ny rapport från Statistikmyndigheten, SCB

En ny undersökning från SCB belyser hur barns levnadsvillkor påverkas av deras boendesituation. Studien omfattar barn mellan 12 och 18 år och visar att 70 procent av barnen bor med båda sina föräldrar, medan resterande 30 procent bor antingen växelvis eller helt hos en av föräldrarna.

Barn som växer upp i hushåll med en ensamstående förälder upplever oftare ekonomiska begränsningar. Fyra av tio i denna grupp uppger att de har behövt avstå från inköp och aktiviteter på grund av familjens ekonomi, jämfört med 26 procent av barnen i familjer där båda föräldrarna bor tillsammans.

Fler barn mår dåligt
Barns psykiska välmående skiljer sig också beroende på boendesituation. Bland de som bor med båda föräldrarna uppger 89 procent att de mår ganska eller mycket bra. För barn som bor växelvis eller mest med en av föräldrarna är andelen något lägre, drygt 80 procent. Även känslan av självförtroende är lägre bland barn i separerade familjer.

– Flickor upplever i högre grad än pojkar att det kostat för mycket att köpa vissa saker eller att följa med kompisar på något. Vid indelning efter kön uppger pojkar att de mår bra i större utsträckning än flickor, detta oavsett boendeform, säger Helena Rudander, SCB:s utredare.

När det gäller nedstämdhet uppger 25 procent av barnen i sammanboende familjer att de ofta känner sig ledsna. Bland de som bor mest hos en ensamstående förälder är siffran högre – 37 procent bland de som bor med sin mamma och 34 procent bland de som bor med sin pappa.

Relationen till den andra föräldern påverkas
Rapporten visar också att relationen mellan barn och föräldrar påverkas vid separation. 90 procent av barnen i samtliga boendeformer uppger att de har en bra relation med den förälder de bor hos mest. Däremot är relationen sämre till den förälder som barnet inte bor med. Endast 65 procent upplever en god kontakt med den föräldern.

Vid växelvist boende uppger 95 procent av barnen att deras mamma har tid för dem, medan siffran för pappor är 91 procent. I de fall barnet bor mest hos en av föräldrarna ser fördelningen annorlunda ut – när barnet bor hos mamman svarar 92 procent att hon har tid, medan endast 59 procent upplever samma sak med pappan. Bor barnet hos pappan är motsvarande siffror 86 procent för pappan och 68 procent för mamman.

Dela artikeln